През 2021 г. достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен.

...
През 2021 г. достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен.
Коментари Харесай

ИПИ: През 2021 г. достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен

През 2021 година достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен. Лесният достъп до експерти в Плевен значително е разбираем с Медицинския университет в регионалния център, до момента в който самата област не е измежду най-големите по население.

Това демонстрира показателят на Института за пазарна стопанска система (ИПИ), който прави оценка достъпа до лекари-специалисти в другите области на страната. Индексът се основава на данните за териториалното систематизиране на 17 групи лекари-специалисти към края на 2020 година, съотнесени като брой лекари от съответната компетентност на човек от популацията. Оценката на достъпа за всяка група в обособените области съставлява отстоянието от региона с най-широк достъп до лекари с съответната компетентност, а общият показател на досегаемост (представен на графика 1) – на усреднената стойност на оценките за обособените стойности за региона.



На второ място се подрежда столицата с огромния си брой профилирани лечебни заведения. Сходен е достъпът до лекари-специалисти в Пловдив и Варна, а София-област също се подрежда в челната петица. Извън водещите области с най-труден достъп изпъкват Добрич, Кърджали и Ямбол.

Повечето области споделят сходни проблеми в достъпа – най-често такива има при кардиолозите, акушер-гинеколозите, психиатрите. Спрямо година по-рано достъпът до лекари-специалисти се утежнява в множеството области (по-ниската стойност на показателя е по-добра) спрямо миналата година. Изключение вършат Плевен, Видин, Кюстендил, Ловеч и Ямбол където се следят усъвършенствания, само че те са забележими най-много в Плевен. Прави усещане, че и в някои от най-големите градове - в това число столицата, Пловдив, Варна - има утежнявания на показателя през последната година, което най-вероятно отразява противоположната динамичност в съсредоточаването на лекари по отношение на лечението на COVID-19. През 2021 година най-бързо се утежнява достъпа до експерти в Разград и Кърджали.



В обособените специалности най-малки районни разлики в достъпа има при инфекционистите. Причина за това обаче е най-много дребният им брой – общо 248 в цялата страна, като даже в столицата те са едвам 39, а в редица области има по двама. Обратно - най-неравномерното систематизиране е при най-разпространените експерти, като от 1843 кардиолози съвсем 500 са в София, само че за сметка на това в цялата област Търговище правят активност едвам 12. Сходно е разпределението и при акушер-гинеколозите.

Възможно пояснение за разликите по специалности, несъмнено, е и другата натовареност на обособените експерти, макар че това остава в областта на спекулациите, поради неналичието на налични данни. От значение е и разпределението на болничните заведения, техният авторитет и благоприятни условия за възнаграждение, както и редица други фактори. При доста специалности се следи утежняване в общия показател на достъп през 2021 година, като най-видима е тази наклонност е при лабораторните лекари, акушер-гинеколозите и невролозите. Обратно, най-бързо се усъвършенства достъпа до офталмолози и специалистите по вътрешни заболявания.



Преобръщане на наклонността се следи обаче при общопрактикуващите лекари, като в редица области за първи път от десетилетие се следи усъвършенстване в достъпа. Трендът към възстановяване на достъпа е забележим в някои елементи на страната, освен това измежду тези, които означават и най-големи компликации – Търговище (+102 души на един ОПЛ) и Силистра (+95 души на един ОПЛ). Част от обяснението за подобрението на знака в някои области е и в демографските процеси и свиването на популацията. Най-видима отрицателна смяна пък има в Бургас, с 71 души на един ОПЛ, както и в Хасково и Перник.

„ Доколкото на този стадий следим усъвършенстване в границите на една година е рано и да приказваме за дълготрайна наклонност към възстановяване на достъпа “, се споделя в разбора на ИПИ.

Налице са и обилни разлики сред районите, като Плевен още веднъж е водач, с 1214 души на един общопрактикуващ лекар; най-слабо се показва Кърджали, където на един ОПЛ се падат над 3 000 души. Прави усещане също, че водещите стопански центрове – Варна, Пловдив, столицата – се концентрират в средата на разпределението, най-вероятно в резултат на растежа на популацията им.

От ИПИ прецизират, че данните за достъпа до лекари не показват цялата картина за качеството на районните здравни системи. „ Много други фактори – от наличната инсталация в лечебните заведения до натоварването и квалификацията на обособените лекари дефинират какъв брой добре ще се оправят те с лекуването на пациентите. Въпреки това утежняването в достъпа на лекари, както експерти, по този начин и общопрактикуващи неизбежно е знак за отрицателно развиване на здравната система “, написа в разбора.

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР