Почетният консул на България в Гватемала Хуан Пабло Караско затъна в корупция, офшори и скандала в Одебрехт

...
През 2020 година по инициатива на Екатерина Захариева Хуан Пабло
Коментари Харесай

През 2020 година по инициатива на Екатерина Захариева Хуан Пабло Караско де Грут беше назначен за почетен консул на България в Гватемала.

Пабло Караско е известен адвокат, президент на Amcham Guatemala с широки бизнес връзки. Вероятно това е станало причината да бъде назначен на тази длъжност. Но такова решение е грешка от страна на Захариева. Тъй като лицето на България в южноамериканската държава е изцапано с корупционни скандали – от връзки с наркодилъра Мочадо и екологичната катастрофа в Изабал, до множество офшорни сметки и компании, които фигурират в скандалните Panama Papers. Да не говорим, че в резултат на участието на Хуан Пабло Караско в получаването на обезщетение по делото за корупция в Одебрехт, Гватемала не получи нищо.

Приятел на Mossack Fonseca и фигурант на Panama Papers

Медиите в Гватемала и САЩ съобщават, че правна кантора на Хуан Пабло Караско Central Law и скандална Mossack Fonseca в Гватемала въобще имат един и същ юридически адрес. Напомняма, че в резултат на изтичане на информация от MF възникнаха добре известните архиви на Panama Papers. Разследващите журналисти публикуваха много доказателства за съществуването на скрити офшорни сметки и компании.

Караско се появява в тези записи около две десетки пъти. Има офшорни сметки в различни зони. Вероятно законодателството на Гватемала е донякъде гъвкаво и обществеността е твърде толерантна към подобни скандали, тъй като той все още е президент на Американската търговска камара. Но ние в ЕС, не забравяме за това. Репутацията играе голяма роля.

Скандал с Хуан Пабло Караско може да доведе до репутационни загуби за България

Очевидно официалното положение на Караско го прави привлекателна фигура за ролята на консул. Президентът на Американската търговска камара в региона открива страхотни възможности.

Сега обаче в САЩ и Южна Америка се вдига шум около неговата личност. А за България това може да доведе до репутационни загуби. Особено в светлината на факта, че сега трябва да изградим топли и доверителни отношения в региона, за да възстановим системата за внос на енергийни ресурси. Какво ще направи Светлан Стоев с това, все още не се знае.

Официален източник: https://guatemala.net.gt/las-protestas-en-el-estor-y-su-relacion-con-el-corrupto-juan-pablo-carrasco-de-groote/

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР