През 2020 година планираме редица съвместни форуми за насърчаване на

...
През 2020 година планираме редица съвместни форуми за насърчаване на
Коментари Харесай

Блогъри и инфлуенсъри ще популяризират и утвърждават България като туристическа дестинация

 През 2020 година планираме редица взаимни конгреси за поощряване на вложенията в туризма и срещи с представители на бизнеса от разнообразни страни. Предвиждаме обща самодейност с Италия по отношение на културното завещание, приготвяме бизнес конгрес с Израел в региона на уелнес, СПА и културно-историческия туризъм, работим по концепцията на общ маршрут с Гърция за привличане на туристи от далечни пазари. Със Съединени американски щати приготвяме акция за разпространение на дестинация България на американския пазар. Обсъжда се двустранен конгрес с присъединяване на туроператори от България и Турция. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред близо 70 представители на дипломатически задачи у нас. На обичайна годишна среща, която тя организира с дипломатическия корпус, участваха посланици на 50 страни у нас, както и високопоставени представители в задачите.

Министърът осведоми още, че за пролетта на идната година се приготвя втори интернационален капиталов конгрес в Слънчев бряг. Тя посочи, че за присъединяване са поканени международни туроператори като ТУИ, представители на бизнеса, български и интернационалните държавни и финансови институции. Привличането на вложения в туризма е измежду главните ни задания за идната година, добави министърът.

Тя означи, че след основаването на независимо Министерство на туризма интернационалните визити бяха увеличени с 31%, а приходите от тях с 34 на 100. За 10-е месеца на 2019 година през периода  януари- октомври страната ни е посетена от над 8,3 млн. непознати туристи, което съставлява понижение с едвам 0,4% по отношение на същия интервал на рекордната 2018 година Приходите от интернационален туризъм от януари до септември месец пък възлизат на 3,2 милиарда евро, като още веднъж се следи минимално намаляване от 0,6 на 100. Надяваме се до края на годината да успеем да компенсираме тези леки спадове и да отчетем стабилно развиване на бранша и през тази година, разяснява министърът. Тя акцентира, че той е значим фактор в българската стопанската система, като основава 12% от Брутният вътрешен продукт.

Пред дипломатите министърът означи значимостта на Единната система за туристическа информация – консолидираното на туристическата осведомителна система със предпазени канали - с общините, Министерството на финансите и Министерство на вътрешните работи, като по този метод целим понижаване на сивата стопанска система, повече доходи от налози и сигурност за туристите. Другото значимо значение на тази система е, че тя дава опция за световни разбори за пазара, на база на които да се възнамеряват разнообразни маркетинг и рекламни акции.

През 2020 година значим приоритет е посредством Закона за туризма да се сътвори статут на националните курорти. Те са лицето на българския туризъм и всички детайли от активността им следва да се изяснят - ръководство на инфраструктура, зони, вложения.

Благодарение на поддръжката на премиера Бойко Борисов през идната година ще започва механизъм за подкрепяне на проведения туризъм, сподели министър Ангелкова, като посочи, че той ще проработи пилотно на 4 основни за България пазара за интервала май-октомври.

Една нова самодейност на министерството е работа с блогъри и инфлуенсъри за разпространение и одобряване на България като целогодишна туристическа дестинация, осведоми министърът. Тя уточни, че продължава усъвършенстването на електронните услуги и дигитализацията в бранша. Предвиждаме създаване на специфичен указател, в който всеки туристически обект да има електронен паспорт, изясни още министър Ангелкова.

Важна тематика за спор е наложителната застраховка " Отговорност на туроператора “ и смяната в минималните прагове на полицата, с цел да бъде обезпечено компенсацията на туристите, сподели министърът и добави, че тематиката е изключително настояща след несъстоятелността на най-стария туроператор " Томас Кук “.

Ръководителите на дипломатическите задачи на Италия - Н. Пр. Стефано Балди, на Турция – Н. Пр. Хасан Улусой, на Испания - Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, на Гърция- Н. Пр. Димитрис Хронопулос, на Република Корея - Н. Пр. Джънг Джингю, и други дипломати откроиха положителното партньорство и ползотворната работа с министър Ангелкова и екипа на Министерството на туризма. Те приветстваха опциите за двустранни конгреси за развиване на туризма, откроиха капацитета на България и обявиха подготвеност за реализация на бъдещи взаимни планове, които да допринесат за разпространение опциите за туризъм на страните.

Н. Пр. Кристоф Айххорн, дипломат на Федерална република Германия у нас, изрече признателност за топлото отношение и подпомагане към немските туристи, които бяха на отмора у нас при оповестяване банкрута на най-стария международен туроператор " Томас Кук “. Негово превъзходителство добави, че е налице сполучливо съдействие сред българската страна с немските здравни каси, което дава благоприятни условия на здравноосигурени немски жители да употребяват услугите на българския здравен туризъм.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР