През 2020 г. омбудсманът, в качеството си на Национален превантивен

...
През 2020 г. омбудсманът, в качеството си на Национален превантивен
Коментари Харесай

Омбудсманът провери спазването на правата на настанените в психиатрии, домове и арести

През 2020 година омбудсманът, в качеството си на Национален предпазен механизъм (НПМ), е ревизирал над 30 места за отнемане от независимост, в които са настанени 3 495 души. Национален природонаучен музей е дирекцията, която реализира наблюдаване върху местата за задържане и отнемане от независимост - затвори, арести, центрове за настаняване от фамилен вид за деца и лица, психиатрии, домове за възрастни с увреждания, психологични разстройства и деменция, центрове за мигранти и бежанци и други Това оповестяват от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Омбудсманът продължи да прави своя годишен мониторинг в пандизите, арестите, психиатриите, домовете за деца и възрастни в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура и пандемия от Коронавирус – 19. Резултатът от инспекцията и рекомендациите до виновните институции, свързани с нарушени права на хората в институциите ще бъдат оповестени в края на м. февруари, когато бъде показан и годишния отчет на Национален природонаучен музей.

Сред тестваните обекти са Дом за лица с деменция в с. Горско Косово и Дом за лица с деменция в София, Държавна психиатрична болница Бяла, арестите в Стара Загора, Бургас, Кюстендил, Държавна психиатрична болница Церова кория и други

Национален природонаучен музей наблюдава осъществяването на предходните си рекомендации по отношение на процесите на деинституционализация на домовете за възрастни, материално-битовете условия, здравната грижа, обезпеченост на фрагменти в психиатричните лечебни заведения и в аратите, в това число спазването на ограниченията по отношение на Коронавирус –19.

Броят на жалбите до омбудсмана като Национален природонаучен музей за 2020 година е 658, като максимален % от тях са свързани с тъжби от лишени от независимост – 146 (медицинско обслужване, неприятни материални условия, храната, промяна на режима и др.). Жалби по отношение на българско поданство и позволения за престояване – 99, обективен правосъден развой 83 тъжби и други Проведените съвещания по телефона за 2020 от специалисти на Национален природонаучен музей са 213.

По-важни рекомендации и мнения на омбудсмана като Национален природонаучен музей:

Омбудсманът изпрати рекомендация до министъра на вътрешните работи за дейно и бързо следствие на сигналите на полицейско принуждение върху протестиращи жители през м. юли и месец септември 2020 година В резултат на изпратената рекомендация по отношение на четирима полицейски чиновници бяха формирани дисциплинарни производства и наложени дисциплинарни санкции.

През 2020 година омбудсманът взе участие в 75-ата сесия на Комитета на Организация на обединените нации за унищожаване на всички форми на дискриминация против дамите, както и в Предварителната сесия на Универсалния периодически обзор по правата на индивида.

През 2020 година омбудсманът изпрати мнение по отношение на Проект на Стратегия за психологично здраве на жителите на Република България 2020-2030 година и проект за деяние към нея със период за показване на мнения - 1 ноември 2020 година, в която предложи методът на финансиране да е уеднаквен за всички здравни заведения за стационарно лекуване, като бъде привързан с качеството на предоставената здравна услуга, привличане на повече специализанти със компетентност „ Психиатрия “ и „ Детска психиатрия “, откриване на задоволителен брой подобаващи обществени услуги за деца с психологични разстройства, нуждата от повишение качеството на живот посредством сполучлива деинституционализация на болните с психологични болести и тяхната социализация посредством услуги в общността.

Беше изпратено и мнение по Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците, където омбудсманът изрази съществено терзание във връзка с разпореждания, с които се вкарват спомагателни учредения за отвод от даване на статут на разположение без поданство. Посочените оферти ще доведат до съществено усложнение на претендентите за лица без поданство и биха основали обилни бариери пред по-голямата част от хората без поданство в България за достъп до протекция. Предложените промени опонират на изчерпателния лист на клаузите за изключване в Конвенцията за статута от 1954 година на лица без поданство.

В изпратено до Народно събрание мнение по Закона за убежището и бежанците омбудсманът изрази противоречие с препоръчаните промени, които са свързани с ограничение на правото на престояване на чужденец с получена интернационална протекция до периода на издадените му български персонални документи, както и с въведените нови учредения за лишаване или преустановяване на предоставена интернационална протекция, свързани с неподаване на заявление за издаване на нови документи за идентичност по алинея 1 и 2 в случаите и в периода по член 63 а, алинея 2 от Закона за българските персонални документи.

Омбудсманът обърна внимание, че Конвенцията за бежанците от 1951 година подсигурява правото на емигрант да остане на територията на страната, която му е предоставила протекция, като разрешава експулсиране единствено при условия, свързани със опасност за националната сигурност или запазване на публичния ред. Правото да останат на територията на страната на лица, на които е предоставена интернационална протекция, произтича от валидността на техния бежански или филантропичен статут, а не се лимитира до периода на издадените документи за престояване. Основанията за преустановяване или лишаване на интернационална протекция са изчерпателно изброени в интернационалното и европейското право, като измежду тях не попада неподновяване в период на персонални документи. Това изчерпателно изброяване се съдържа в Конвенцията за бежанците (чл. 1 C) и в Директива 2013/32/ЕС (чл. 44 и член 45).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР