През 2019 година растежът на външното търсене на български стоки

...
През 2019 година растежът на външното търсене на български стоки
Коментари Харесай

БНБ прогнозира ръст на БВП от 3,7% през тази година


През 2019 година растежът на външното търсене на български артикули и услуги ще се забави, написа във втория брой на Икономически обзор на Българска народна банка, оповестен от Централната банка. Данните за стопанската система на страната в него са към 24 юни тази година, осведоми Българска телеграфна агенция.

Забавянето на външното търсене на наши артикули е заради продължаващото намаляване на растежа на международната търговия, нарасналата неустановеност, обвързвана с интернационалните външнотърговски спорове и Брекзит, неподходящата икономическа обстановка в Турция, както и заради упованията за закъснение на икономическия напредък в Румъния и в някои страни от Еврозоната, показват от Българска народна банка.

С изчерпването на отрицателния принос на Турция Българска народна банка предвижда растежа на външното търсене на български артикули и услуги да се форсира през 2020 - 2021 година

За интервала 2019 - 2021 година специалистите на Централната банка чакат цената на петролните артикули в долари да се намали по отношение на 2018 година, до момента в който цените на неенергийните артикули в долари в началото да се намалят през 2019 година, само че след това да се покачат през 2020 година и 2021 година

Българска народна банка предвижда, че през 2019 година темпът на повишаване на действителния Брутният вътрешен продукт на България да се форсира по отношение на 2018 година и ще възлезе на 3.7%. За интервала 2020-2021 година Българска народна банка чака растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да се забави гладко по отношение на 2019 година и да доближи 3.4 на 100 през последната година на прогнозния небосвод.

Годишната инфлация, чиято динамичност значително се въздейства от интернационалните цени на петрола и храните в евро, се чака да се форсира едва в края на 2019 година, възлизайки на 2.6 на 100, след което да се забави и да остане на равнища покрай 2% до края на прогнозния небосвод.

Рисковете за макроикономическата прогноза клонят към осъществяване на по-слаб напредък на действителния Брутният вътрешен продукт и произтичат най-много от външната среда, където има опасности от по-слабо от плануваното повишаване на търсенето на български артикули и услуги. Вътрешен фактор, който основава неустановеност за осъществяване на прогнозата, е динамичността на съфинансираните от Европейски Съюз и от националния бюджет обществени вложения.

Рисковете пред реализирането на прогнозата за инфлацията произтичат най-много от опцията за по-висока цена при енергийните артикули и при базисните съставни елементи.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР