През 2019 г. ще се подготви и приеме заложеният в

...
През 2019 г. ще се подготви и приеме заложеният в
Коментари Харесай

През 2019-а ще се разработи и приеме Закон за детето и семейството


През 2019 година ще се приготви и одобри заложеният в управническата стратегия Закон за детето и фамилията. Това заяви общественият министър Бисер Петков, който направи доклад на миналата 2018 година и очерта целите на министерството за идната година. Предстои в къси периоди да бъде готова и одобрена и подзаконовата уредба към новото законодателство за хората с увреждания, подчертава още министър Петков.
Равносметката на министерството за отминаващата 2018 година е за напрегната, само че резултатна година, динамична откъм събития и основна откъм промени за уязвимите групи и в частност хората с увреждания, съобщи министър Петков. Той напомни, че бяха признати законите - за хората с увреждания, за предприятията на обществената и солидарната стопанска система, а към този момент на първо четене в обществената комисия на Народното събрание мина и Законът за обществените услуги, който евентуално ще бъде дефинитивно признат при започване на идната година.
Дневният ред на министерството главно се доминираше от настояванията на хората с увреждания, приключваме годината с признати закони, с задоволени претенции и с планове за следващи стъпки в същата посока, посочи Петков.
Министърът обърна внимание и на Закона за персоналната помощ. Той обясни, че даването на услугите персонален помощник, обществен помощник и домакински асистент ще продължи от началото на идната година. Осигурени са средства по този начин, че услугите да не се прекъсват до правенето на самостоятелната оценка по новия закон за персоналната помощ. В момента към 24 000 са потребителите на тези услуги. На база на споразуменията сред Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) и общините ще се обезпечи услугата на всички, които я употребяват в този момент. От 1 септември ще се дава персонална помощ, а дотогава асистентите ще се употребяват по досегашния ред.
По отношение на пазара на труда, министър Бисер Петков регистрира нормативните промени, поради дефицита на работна мощ в условия на продължаващо понижаване на безработицата. Чрез ограниченията в Националния проект по заетостта, Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси " (ОПРЧР) си поставихме цел да активираме демотивираните и да покачваме квалификацията на хората, сподели министърът. Връщането на българите от чужбина е най-перспективната, най-важната посока за решение на проблемите на пазара на труда и демографията, означи още Бисер Петков.
Той напомни направеното за облекчение на процедурите за претовареност на жители от трети страни, както и подписаните спогодби с Армения и Молдова. Предстоят спогодби с Украйна, Грузия и Беларус. Трудовите спогодби вървят редом със спогодби за осигурителните връзки.
Министърът предвижда, че очертаващият се проблем за дефицит на работната мощ следващата година ще продължи да се изостря, по тази причина са нужни ограничения за превъзмогването му.
От началото на годината ще започва и услугата патронажна грижа, посредством която възрастни хора ще бъдат подкрепени от медицински лица с мобилна почасова грижа. Ресурсът е 46 млн. лв. и е ориентиран към 17 000-18 000 души.

Източник: БТА
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР