През 2018 г. Агенция Пътна инфраструктура“ ще стартира тръжни процедури

...
През 2018 г. Агенция Пътна инфраструктура“ ще стартира тръжни процедури
Коментари Харесай

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Магистралите “Струма” и “Хемус” са най-важните проекти за 2018 г.

През 2018 година Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще започва тръжни процедури за строителство за над 3,5 милиарда лева, заяви ръководителят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов на XIII-та Годишна конференция „ Стратегическа инфраструктура и вложения 2018 – кохезия и съгласуваност “.

Със средства от фондовете на Европейски Съюз ще се финасира построяването на сектора от Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле. Всички останали планове ще бъдат осъществени с национално финансиранe и по тази причина е значимо колкото се може по-бързо да проработи тол системата, която ще обезпечи средства за развиването и модернизирането на пътната мрежа, съобщи инж. Атанасов.

Най-голямата поръчка, която следва да започва тази година е за построяването на лот 3.2 от Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле. Индикативната й стойност е над 830 млн. лева Построяването на пътя през дефилето е национална идея и в идващите месеци ще стартираме публичните поръчки за избор на строители и контрол за правата сред Крупник и Кресна. Целта ни е през идната година да стартират строителните работи и да не загубим и евро от обезпеченото финансиране от Европейски Съюз, акцентира ръководителят на АПИ. Той заяви, че напредва строителството на лот 3.3 сред Кресна и Сандански и се чака до края на годината обектът да бъде подготвен, което е с към 6 месеца предварително. Работата в сектора от Благоевград до Крупник също се извършва в график.

Другият значим план е доизграждането на Автомагистрала „ Хемус “. Поели сме ангажимент до 2025 година автомагистралата да бъде подготвена, тъй като строителството и на „ Хемус “, и на Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “, и на Видин – Ботевград ще даде сериозен подтик в развиването на Северна България, съобщи инж. Атанасов. През т. година ще започват търгове за построяването на 6 сектора от Автомагистрала „ Хемус “ и ще стартира строителството на правите Ябланица – Боаза и Белокопитово – Буховци /общо 26 км/. За тях има определени реализатори и подписани контракти.

За три сектора, с обща дължина 50 км, за които м. година беше предоставено планиране, тази година е планувано да започват процедурите за строителство и контрол. Това са правите Боаза – пътен възел „ Дерманци “, п. в. „ Дерманци “ – п. в. „ Каленик “ и от „ Каленик “ до пресичането с пътя Плевен – Ловеч. Индикативната стойност за строителството на трите сектора е 457 млн. лева без Данък добавена стойност. Другите три сектора от Автомагистрала „ Хемус “ ще бъдат предоставени на инженеринг. Това са правите от път II-35 Плевен – Ловеч до пресичането с път III-301 Александрово – Летница, от път III-301 до пресичането с път III-303 Бутово – Павликени и от път III-303 до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново. Общата дължина на тези прави е 85 км. Индикативната стойност на търговете е 700 млн. лева

Тази година ще започват и публичните поръчки на инженеринг за Автомагистрала „ Русе – Велико Търново “, в сектора от Русе до обхода на Бяла и обходният път на Бяла. Това са 75 км от общо 133 км от дължината на автомагистралата, сподели инж. Атанасов. Индикативната стойност на поръчките е близо 550 млн. лева

Друг основен план е Видин – Ботевград, защото с цялостното хомогенизиране и рационализация на трасето от Дунав мост II ще се обезпечи бърза и комфортна връзка с автомагистралите „ Хемус ”, „ Тракия ” и „ Струма ”. Трасето е с дължина 167 км и тази година ще започват тръжните процедури за строителство и контрол на 85 км от направлението. Ще стартираме от най-сложните сектори Мездра – Ботевград /33 км/ и Видин – Ружинци /52 км/. Общата индикативна стойност на търговете за двете прави, които ще са с магистрален габарит, е 760 млн. лева Проектът ще бъде изпълнен със средства от републиканския бюджет. Работим и по подготовката на останалите прави от направлението Видин – Ботевград и задачата е през идната година да открием тръжните процедури и за тях, съобщи инж. Атанасов. Той заяви, че започва и прединвестиционно изследване за тунел под „ Петрохан “, с който ще се обезпечи най-къса връзка на Северозападна България със столицата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР