През 2005 г. английско-мексиканската художничка и писателка Леонора Карингтън (1917

...
През 2005 г. английско-мексиканската художничка и писателка Леонора Карингтън (1917
Коментари Харесай

Сюрреалистичният живот на Леонора Карингтън

През 2005 година английско-мексиканската художничка и писателка Леонора Карингтън (1917 - 2011) влиза в историята с рекордна цена за жив актьор сюрреалист, когато нейната картина Juggler (1954 г.) е продадена на търг за 700 000 евро. През май 2022 година картината The Garden of Paracelsus се трансформира в най-скъпо продадената нейна творба (3.1 милиона евро). Именно голямата разлика сред двата върха мнозина показват като едно от най-осезаемите доказателства за непрекъснато възходящия интерес към личността и творчеството на Леонора Карингтън. Също толкоз показателни са и изложбите с включени нейни произведения, които текат сега във Венеция и Лондон.
Картината на Карингтън Portrait of the Late Mrs Partridge (1947), част от изложбата The Milk of Dreams на Биенале във Венеция
Заглавието на The Milk of Dreams, 59-ата интернационална художествена галерия на Биеналето във Венеция с присъединяване на над двеста актьори от шейсет страни (до 27 ноември 2022 година в Giardini-Arsenale), в действителност е заимствано от едноименната книга на Леонора Карингтън. По думите на кураторката Сесилия Алемани в нея " артистката разказва вълшебен свят, в който животът непрестанно се премисля през призмата на въображението. Освободен и цялостен с благоприятни условия свят, в който всеки може да се промени, да се трансформира, да стане нещо или някой различен ". Книгата е оповестена през 2013 година, две години след гибелта на Карингтън.

Surrealism and Magic: Enchanted Modernity в Peggy Guggenheim Collection във Венеция е първата огромна интернационална заемна галерия, която се концентрира върху интереса на сюрреалистите към магията, алхимията и окултното и включва към шейсет произведения на повече от двадесет актьори, измежду които и Леонора Карингтън. В една от залите са събрани картините Attirement of the Bride на Макс Ернст и Portrait of Max Ernst на Леонора Карингтън. В своята картина Ернст изобразява Карингтън като магьосница и вълшебница, до момента в който Карингтън рисува Ернст като алхимик и шаман. Освен персоналната им връзка и общия им интерес към магията, алхимичната и животинската символика творбите разкриват въздействието на Карингтън върху Ернст.
Grandmother Moorhead‘s Aromatic Kitchen, 1975 Източник: Charles B. Goddard Center for Visual Performing Arts, Oklahoma
Едно от най-красноречивите изображения на самата Леонора Карингтън е нейният автопортрет от 1937 година, който беше част от приключилата неотдавна галерия Surrealism Beyond Borders в Tate Modern в Лондон. Артистката, наподобяваща на магьосница, е седнала на антропоморфен стол и жестикулира към изправена хиена, която, наподобява, е под нейното проклинание.
Реклама
Леонора Карингтън ще бъде включена също в изложбата Objects of Desire: Surrealism and Design:1924-Today в Design Museum в Лондон (14 октомври 2022 - 19 февруари 2023 година ) наедно с други, по думите на уредниците, " пионери на сюрреализма ", измежду които Салвадор Дали, Дора Маар, Ман Рей, Лий Милър.

Скоро ще бъде издадена и книгатаThe Medium of Leonora Carrington: A Feminist Haunting of the Contemporary Arts, в която изкуствоведката Катриона Мкара изследва работата на доста актьори, мощно повлияни от живота и творчеството на Карингтън.
Portrait of Max Ernst (around 1939) Източник: National Galleries of Scotland
През 2006 година английската журналистка Джоана Мурхед открива измежду фамилните секрети, че нейна далечна вуйна в ролята на черна овца, чието име рядко се загатва, е доста известна артистка в Мексико. Мурхед се среща с Леонора Карингтън, а резултат от техните срещи до гибелта на Карингтън през 2011 година е биографичната й книга The surreal Life of Leonora Carrington.

През 2011 година Елена Понятовска, една от най-известните мексикански писателки, издава биографичната книга " Леонора ", плод на дългогодишното другарство сред двете артистки. От своя страна Карингтън е авторка на илюстрациите в две от книгите на Понятовска.
Les Distractions de Dagobert, 1945 Реклама Интересът към Леонора Карингтън през последните години е подбуден и от нейния ангажимент към настоящи тематики като феминизма, екологичното схващане, в това число флуидността на пола.
През 1970 година Карингтън написва есето Female Human Animal (известно още като What Is a Woman), в което тя в допълнение пази концепциите си, че дамите би трябвало да се опълчват на патриархалната власт, с цел да оцелее планетата. През същото десетилетие тя основава придвижването за освобождение на дамите в Мексико. Нейният образен език, смесващ детайли от легендите, магията, фолклора и персоналната й автобиография, е сравним с метода, по който и други артистки като Луиз Буржоа и Кики Смит пресъздават женската еднаквост.

Родена през 1917 година в богато английско семейство, Леонора Карингтън от ранна възраст демонстрира интерес към изкуството. Тя е изключена от няколко учебни заведения за непочтено държание и бунтарство. По-късно отхвърля да одобри предстоящата от нея роля на брачна половинка и майка. Вместо това отпътува за Лондон, където учи изкуство. Влюбва се в доста по-възрастния актьор сюрреалист Макс Ернст и се реалокира с него в Париж. В този случай отхвърля да стане следващата муза на сюрреалистите, а избира самата тя да бъде художничка.

" Никога не съм имала време да бъда нечия муза. Бях прекомерно заета да се бунтувам против фамилията си и да се изучавам да бъда артистка ", сподели години по-късно Карингтън. Ернст е арестуван като зложелател при започване на Втората международна война. Тя отпътува за Испания, където е затворена в лудница, прекарване, което разказва в детайли в записките си Down Below .

През 1943 година се открива в Мексико. Според италианския изкуствовед Стефано Муду там нейният живописен език доближава трагична зрялост. Черпейки от локалните легенди, тя изпълва творбите си с " чудовищни женски фигури в плен на духовни сили ", а героите й са " явен артикул на полуреалния, полуфантазиран свят, в който артистката е вярвала още от детството си ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР