През 1996 г. светът се запознава с интригуващ концепт, който

...
През 1996 г. светът се запознава с интригуващ концепт, който
Коментари Харесай

Забравеният Mercedes, който се управлява с джойстик

През 1996 година светът се среща с завладяващ концепт, който се появява на автомобилното ревю в Париж. С него една немска компания цели да покаже по какъв начин съгласно нея биха изглеждали колите от бъдещето. Компанията е Mercedes-Benz, а концептът се споделя F200 Imagination.

В началото на 90-те от Mercedes основават серия от концептуални коли, натъпкани с последните нововъведения в софтуерния свят. Вторият им опит е точно F200 Imagination, който за времето си разполага с брутално комплицирани системи, които през днешния ден от дълго време сме приели за даденост. Например биксенонови адаптивни фарове, които трансформират интензивността си съгласно скоростта на автомобила и характерните особености на пътя, по който той се движи.

 Снимка 352465

Може би най-важното изобретение в F200 обаче остава страничната въздушна възглавница вид " завеса ", която за пръв път е вградена в автомобил. Като стана въпрос за въздушни възглавници, шофьорската такава е инсталирана в долната част на таблото, защото автомобилът е толкоз прогресивен, че даже няма волан.

От фотосите добре се вижда и че колата не разполага с стандартни странични огледала. Вместо тях от Mercedes са конфигурирали четири камери в четирите ъгъла на колата, което през днешния ден ни наподобява като елементарна задача, само че при започване на 90-те е звучало като научна фантастика. В задната ризница пък е вградена спомагателна пета камера, която изпраща сигнал до екран в интериора, инсталиран там, където сме привикнали да виждаме централното огледало.

 Снимка 352464

Колкото до мотора, той е 6.0-литров V12 с мощ 394 к.с. и 570 Нм оптимален въртящ миг и е смесен с 5-степенна автоматизирана скоростна кутия, благодарение на която се задвижват задните колела.

Колкото и трогателен да е външният дизайн на Mercedes F200 Imagination обаче, най-интересната му линия е вътре. Там откриваме не един, а два джойстика, ситуирани на централната подпора. И двата извършват една и съща функционалност - при натискане напред колата форсира, при дърпане обратно колата стопира, а наляво и надясно колата завива в съответната посока.

 Снимка 352467

Идеята зад всичко това била да може автомобилът да се употребява както в страни с дясно, по този начин и в такива с ляво придвижване, без да се постанова преустрояване на структурата. Нужно било само водача да седне на другата седалка.

 Снимка 352466

Със своя концепт F200 от Mercedes са желали да показват на какво ще бъдат способни в бъдеще. Ето за какво автомобилът е оборудван с нечуваните по това време система за деен надзор на наклоняването на купето, технология за гласово различаване, биксенонови светлини, странични въздушни пердета и доста други екстри, които през днешния ден одобряваме за напълно естествени. Дори ексцентрично отварящите се порти на F200 след това навлизат в серийното автомобилостроене на борда на Mercedes-Benz SLR. Прозрачният покрив, който може да сменя своята пропускливост благодарение на бутон пък се вгражда в серийната лимузина Maybach 62.

 Снимка 352463

Колкото до външния дизайн, евентуално мнозина от вас са съзрели на фотосите присъщите черти на S-Class W220 и CL-Class C215.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР