През 1989 година на борда съветският плавателен съд "Комсомолец“ избухва

...
През 1989 година на борда съветският плавателен съд "Комсомолец“ избухва
Коментари Харесай

Съветска подводница бълва смъртоносна радиация в Баренцово море

През 1989 година на борда руският кораб "Комсомолец “ избухва пожар. Загива 42-ма подводничари от 96-ма души екипаж. Подводницата потъва на дъното на Баренцово море и сега лежи на дълбочина 1680 метра, дружно с реактора и две торпеда с бойни глави от плутониев заряд.

В понеделник следобяд дребна подводница с дистанционно управление взима проби от вентилационната тръба на "Комсомолец “ и открива, че радиацията, която излиза от нея е 100 хиляди пъти над нормата. Според специалистите тръбата най-вероятно е обвързвана по някакъв метод с нуклеарния реактор.

Не е изненада, че от останките на подводницата излиза радиация. След като потъва преди 30 години, съветски и норвежки екипи постоянно засичат малко количество химикали в региона на "Комсомолец “. Последният път, в който са правени замервания, е било през 2008 година.

"Това са единствено предварителни резултати. Когато се приберем вкъщи, ще проучим деликатно пробите “, съобщи Хилде Елизе Хелдал от норвежкия институт по морски проучвания пред малкия екран TV2.

По думите й, макар високите равнища на радиацията, риболовът в региона не е обиден. Ала единствено тъй като подводницата е потънала дълбоко.

Докато отдалечената подводница обикаля към останките, учените стават очевидци на "случаен облак “, който излиза от вентилационната тръба.

"Наблюдавахме по какъв начин този облак излиза от дупката понякога. Това значи, че замърсяването излиза на пулсове “, споделя Хелдал. До края на проучването си идващите дни тя и екипът й ще прегледат тръбата доста по-обстойно. Според нея този облак може да бъде провокиран и от морските течения.

Проучването се организира от организацията Go Stars, която употребява нов вид подводници, даващи доста по точни разбори от тези на предходни проучвания.

Пожарът на "Комсомолец “ избухва на 7 април 1989 година. Подобно на случилото се на борда на "Лошарик “ преди седмица, голяма злополука е избегната, тъй като десетки души рискуват живота си с цел да изключат реактора.

Според специалистите, новите данни ще хвърлят повече светлина върху това, какъв брой тъкмо "Комсомолец “ замърсява норвежките води.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР