През 1933 година във вестник Щурец излиза сатирична статия на

...
През 1933 година във вестник Щурец излиза сатирична статия на
Коментари Харесай

2019 г., а се чувства като 1933: България през погледа на Райко Алексиев

През 1933 година във вестник " Щурец " излиза сатирична публикация на огромния български журналист Райко Алексиев, която на фона на последните събития звучи по този начин, като че ли разказва днешна България. Припомняме ви я във връзка идната 75-годишнина от убийството на Алексиев:

За България може да се каже, че е свободна страна. Или по-правилно казано - България е странна независимост. По устройство е страна, в която всеки се устройва както откри. Намира се на кръстопътя на дребните упоритости.

Населението ѝ се състои от някогашни, настоящи и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните министри да дават прошка на някогашните, а бъдещите - на сегашните.

6 милиона отзиви

Страната е разграничена на 14 окръга, 60 партии, 600 крила, 6 хиляди групи и 6 милиона отзиви, като всяко настрана мнение предстои на разединение.

Разположена е сред границите си, а разположените в нея не знаят никакви граници.

Снабдена е с железници, посредством които най-лесно се стига до злополука.

Има положителни и уредени прави пътища, само че поданиците ѝ избират да вървят по кривите, тъй като са по-утъпкани.

Държавата си служи с телефони, а държавниците - с телефончета.

Столицата ѝ има публични здания и улици, като улиците са цялостни с уличници, а публичните здания с общественици. Случва се обаче и противоположното - уличниците се настаняват в публичните здания, а обществениците се пращат на улицата.

Страната има държавен строй, само че самият строй не върви под строй.

Държавата се ръководи от хора съгласно случая. Случаите пък се ръководят от инцидентни хора.

България търгува с всички. Но случва се и противоположното - всички да търгуват с България.

" Боже, пази България "

Националният лозунг на страната е „ Съединението прави силата “, подложен върху разединеното Народно заседание, на което му е нужно да откри една мощ, която да му направи съединението.

Държавният лозунг на нацията пък е „ Боже, пази България “. В случая Бог е претрупан да пази България, евентуално тъй като другите са заети да си пазят частните ползи.

-----------------------

Текстът е оповестен в " Дойче веле " с автентично заглавие " Познайте по кое време е писан този текст за България ". Настоящото заглавие е на редакцията на " OFFNews ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР