През 1926 г. Кодак започва работа по създаването на цветна

...
През 1926 г. Кодак започва работа по създаването на цветна
Коментари Харесай

На този ден: Умира баба Ванга

През 1926 година Кодак стартира работа по основаването на цветна фото- и кинолента .
Прочетете още
През 1959г. в Москва е намерено интернационалното летище Шереметиево . То е едно от главните четири летища в съветската столица.

Разположено е на 31 km северозападно от Москва, на територията на градския окръг Химки в Московска област, сред градовете Химки и Лобня. Разстоянието от московския околовръстен път по Ленинградското шосе до терминал „ А “ е 13 km, до терминали „ D “, „ E “ и „ F “ – 9 km.

От юни 2019-а година Шеремето носи името на Александър Пушкин.

През 1972г. след най-изтощитeлната война в историята си американската войска напуща Южен Виетнам . Войната продължава съвсем 20 години, а жертвите са близо 2 млн. Съединени американски щати не съумява да завоюва и губи въздействието си във Виетнам.

В Съединени американски щати в средата на 60-те години стартира голямо неодобрение към войната, която гълтам и милиарди.

Много от бойците, които се завръщат получават психологични разстройства и огромна част от тях се самоубиват. Войната е считана за най-тежката в историята на Съединени американски щати.



През 1984 година Варненският делфинариум е открит за гости . Той разполага с 1200 седящи места и е единственият делфинариум в България.

Размерите на басейна са 12 на 15 метра и дълбочина 6 метра, и се цялостни с морска вода посредством специфична помпена система. Водата се извлича от Черно море на 150 – 160 метра от брега и дълбочина 3 – 6 метра, където тя е най-чиста и се подлага на преправка преди да доближи до басейна. Делфинариумът разполага и с кафе-сладкарница с транспарантна стена към аквариума.

Във варненския делфинариум има пет делфина – 3 женски и 2 мъжки – Кимбо, Доли и Мика (най-известния) са донесени от далечните крайбрежия на Гватемала и Куба, а Йоана,Бимбо и Флипър са родени във Варненския делфинариум.

Идеята за основаването в България на делфинариум на черноморското ни крайбрежие за пръв път е стартирана от зоолога Николай Боев. В първичната си дефиниция тя се е отнасяла за южното ни Черноморие. Цяло десетилетие той не се отхвърля от нея. Дори в проектите за развиването на тогавашния народен парк „ Ропотамо “ бил направен и план за неговото създаване. Той обаче останал неосъществен. Построен бил делфинариум във Варна. Той е вторият на Черно море след този в Батуми (Грузия).



През 1995г. на околовръстното шосе в София катастрофира камион, в който изгарят 14 бойци от трудови войски . Войниците са се прибирали от обучение, а камионът се врязва в трактор и избухва в пламъци. От 15-те бойци единствено един оцелява с тежки пострадвания. И до през днешния ден този случай е обгърнат в тайнственост, тъй като зад камиона се е движел считания за кръстник на българската мафия Иво Карамански. Има разнообразни версии, в това число и за опит за атентат против Карамански с гранатомет. Това е най-голямата покруса с български бойци в спокойно време.

През 1999г. в доста от страните по света, в това число и в България се следи последното за ХХ век слънчево затъмнение . Това е и последното цялостно слънчево затъмнение. През новия век общо пет пъти е имало отчасти слънчево затъмнение.

Общата дълготрайност на етапа на цялостно затъмпение на слънцето е 2 мин. 23 сек.

Твърди се, че това слънчево затъмнение е следеното от максимален брой хора в човешката история, защото цялостната фаза е следена в доста от най-гъсто обитаемоте региони на Земята.

Рожден ден честват един от създателите на " Епъл " Стийв Возняк , както и пловдивският щангист и олимпийски медалист Стефан Топуров .

Умира българската пророчица баба Ванга и известният комедиен артист Робин Уилямс .



Робин Уилямс
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР