През 1921 г. наближаващата стогодишнина от националната независимост на Бразилия

...
През 1921 г. наближаващата стогодишнина от националната независимост на Бразилия
Коментари Харесай

На 12 октомври 1931 г. тържествено се открива статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро

През 1921 година наближаващата стогодишнина от националната самостоятелност на Бразилия въодушевява кмета за основаването на скулптура на Исус Христос. Строителството продължава към девет години – от 1922 до 1931 година

Знаменитата скулптура на Исус Христос на хълма Корковадо в Рио де Жанейро се счита за знак на града и на Бразилия като цяло. Ежегодно милиони туристи се насочват към подножието на статуята, откъдето се открива зашеметяваща гледка към града, живописната планина Пан де Асукар (от португалски - Захарната глава), популярните плажове Копакабана и Ипанема, както и към стадиона Маракана.

Точните размери на статуята на Христос са: височина 38 метра, в това число пиедестала, който е 8 метра, тегло 1145 тона и обсег на ръцете 30 метра.

Към върха води електрифицирана железопътна линия (първата в Бразилия), по която пътуват дребни влакчета. Тя е издигната доста преди статуята – през интервала 1882-1884 година, и след това изиграва голяма роля при построяването на монумента, защото по нея до върха са се доставяли всички строителни материали.

През 1921 година наближаващата стогодишнина от националната самостоятелност на Бразилия (1822 г.) въодушевява кмета на Рио де Жанейро за основаването на монумента „ Христос Спасителя “. Строителството продължава към девет години – от 1922 до 1931 година

Първоначалният план на паметника е създаден от художника Карлос Освалд - точно той предлага Христос да се изобрази с разперени в благославящ жест ръце, поради което отдалеко фигурата да наподобява като голям кръст.

В първичния вид пиедесталът за статуята е трябвало да бъде с формата на земното кълбо. Поради редица аргументи основаването на такава голяма статуя в Бразилия по това време е било невероятно.

Затова всички нейни елементи, в това число фундаментът, са основани във Франция.

На 12 октомври 1931 година се организира тържественото разкриване и освещаване на монумента, който се трансформира в знак на Рио де Жанейро.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР