През 1898г. канадският мореплавател Джошуа Слоукъм завършва първото в света

...
През 1898г. канадският мореплавател Джошуа Слоукъм завършва първото в света
Коментари Харесай

На този ден: Днес е световният ден на риболова

През 1898г. канадският мореплавател Джошуа Слоукъм приключва първото в света независимо околосветско корабоплаване . Той потегля на 24 април 1895г. на околосветското пътешестване. То завършва на 27 юни 1898г. Слоукъм пропътува 46 000 благи (74 000 км). През 1899 разказва пътешествието си в книгата „ Сам към света “, считана през днешния ден за класика в този вид литература.

През ноември 1909 година изчезва по време на корабоплаване с яхтата си „ Спрей “ в региона на Винярд Хейвън, Масачузетс, на път за Южна Америка. Официално е разгласен за мъртъв през 1924 година

Съветският водач Йосиф Сталин е разгласен за генералисимус на Съюз на съветските социалистически републики . Генералисимус е най-висшето военно звание в множеството от страните по света.

През 1950г. единствено няколко часа след експлоадирането на Корейската война Съединени американски щати вземат решение да изпратят войски . Това е първият заобиколен спор сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики по време на Студената война. Съюз на съветските социалистически републики поддържа Северна Корея с оръжия и хранителни запаси, а Съединени американски щати с войски поддържат Южна Корея. Войната приключва без някаква значима победа и спорът продължава и за в бъдеще.

През 1954г. в град Обнинск, Московска област е открита първата в света атомна електрическа централа . Впоследствие в Съюз на съветските социалистически републики се появяват още доста атомни електроцентрали, а през 1986г. се стига и до най-голямата покруса обвързвана в АЕЦ в Чернобил.

През 1974г. военачалник Аугусто Пиночет се самопровъзгласява за президент на Чили и ръководи страната като деспот до 1990 година Пиночет подлага странна на сериозна военна тирания и отстранява своите врагове като доста от тях са разстреляни на игрища в страната.



На 27 юни 1985г. в София е учреден Българският футболен съюз . Футболната централа съществува много по-рано още от 1923г., само че централата е с разнообразни имена много дълги години. И до през днешния ден централата носи името Български футболен съюз, а сегашен президент е някогашният народен вратар Борислав Михайлов.

Навършват се 92 години от рождението на българския карикатурист Доньо Дoнев дал живот на " Тримата простаци ". Рожден ден чества испанската футболна легенда Раул .

На днешната дата през 2002г. умира легендата на Левски Георги Соколов .


Доньо Донев

Днес се отбелязва международният ден на риболова . По решение на Международната конференция по контролиране и развиване на риболова, извършена през 1984 година се взема решение от 1985г. 27 юни да бъде разгласен за ден на риболова.

Риболовът е лов на риба, който може да бъде както индустриален (когато рибата се лови в огромни количества), по този начин и състезателен (за персонално наслаждение, което включва от време на време уловът да не бъде използван за храна, а да бъде пуснат назад в природата).

Риболовът от дълго време към този момент не е единствено средство за занаят, само че и занимание, което при множеството хора по-късно се трансформира в пристрастеност.

Днес е и международният ден на битката с диабета . Обявен е за подобен през 1991 година от Световната федерация за битка с диабета и Световната здравна организация.

От диабет страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО планува към 2030 година над 500 милиона души да бъдат наранени от диабет вид. В България съгласно статистиката от това заболяване страдат към 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два съществени вида захарен диабет – вид 1 и вид 2. При децата по-типичен е първия вид, а при възрастните се развива главно втория вид диабет.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР