През 1896 година италианецът Гулиелмо Маркони получава британски патент за

...
През 1896 година италианецът Гулиелмо Маркони получава британски патент за
Коментари Харесай

Патентовано е радиото

През 1896 година италианецът Гулиелмо Маркони получава английски патент за „ усъвършенствания в предаването на електрическите импулси и сигнали, както и за апаратурата за тази цел “. Година по-късно (1897) той построява радиопредавател на остров Уайт, а през 1898 година и фабрика за безжични устройства в Челмсфорд, в която стартират работа към 50 души. Маркони е и първият осъществил радиопредаване на далечно разстояние – през 1901 година сред Нюфаундленд (Канада) и Корнуол (Великобритания). Въпреки че обичайно той е считан за съизобретател на радиото, през 1943 година, може би по политически аргументи и във връзка със правосъдни разногласия сред него и американското държавно управление за нарушаването на патентите му по време на Първата международна война, Върховният съд на Съединените щати признава преимуществото на патентите на Никола Тесла. Това решение остава годно единствено за територията на страната.
На Бъдни вечер през 1906 година Реджиналд Фесенден излъчва първото аудио-радиопредаване от брега на Масачузетс към корабите в морето и пасажерите съумяват да чуят по какъв начин той свири на цигулка коледни песни и чете фрагменти от Библията. Началото на постоянното публично радиоразпръскване е сложено през 1909 година в Сан Хосе, само че то става всеобщо едвам през 20-те години с необятното разпространяване на радиоприемниците, изключително в Европа и Северна Америка.
 Отбелязваме Международния ден на детето Отбелязваме Международния ден на детето
На 1 юни честваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве,...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР