През 1856г. е подписан Парижкият мирен договор между Русия и

...
През 1856г. е подписан Парижкият мирен договор между Русия и
Коментари Харесай

На този ден: Подписан е Парижкият мирен договор между Русия и Османската империя

През 1856г. е подписан Парижкият кротичък контракт сред Русия и Османската империя, който поставя завършек на Кримската война. Във войната дружно с Османската империя водят война още Сардинското кралство, Втората френска империя и Британската империя.
Прочетете още
Войната завършва със загуба на Русия, което още повече отслабва интернационалното въздействие на империята.

Всички страни се задължават да не се намесват във вътрешните работи на Османската империя. Черно море става неутрална територия, затворена за военни кораби, а по неговите крайбрежия се не разрешава построяването на укрепления и разполагане на въоръжени сили. Обявява се свободно корабоплаване по река Дунав под контрола на интернационална комисия. Молдова и Влашко остават под юрисдикцията на Османската империя, само че им се подсигурява самостоятелна конституция.

С контракта Русия отстъпва на Княжество Молдова част от южна Бесарабия с територии, обитаеми най-вече с български преселници, открити там при започване на XIX в. Техен център бил град Болград.

Във втората част на контракта сред Австрия, Англия и Франция, подписан на 15 април 1856 година, се показва готовността на тези три страни да пазят клаузите на Парижкия кротичък контракт даже с цената на въоръжена интервенция против всеки, който би ги нарушил.

През 1867г. е учредена Австро-Унгария, след промяна на Австрийската империя. Империята е една от най-мощните в този интервал до 1918, когато се разпада след края на Втората международна война.

През 1944г. по време на Втората международна война Англо-американската авиация бомбардира София, Враца, Лом и Фердинанд (дн. Монтана). В интервенцията вземат участие 600 самолета. Това е най-тежката бомбардировка над София. Загиват 139 души, а ранените са с неразбираем брой.

 

През 1981г. американският президент Роналд Рейгън е ранен в гърдите, след опит за нападение против него във Вашингтон. 25-годишният Джон Хинкли е стрелецът, който незабавно е задържан след нападението. Рейгън се разминава без тежки пострадвания. Хинкли е луд по актрисата Джоди Фостър и декларира, че е направил покушението, с цел да впечатли актрисата. Хинкли беше освободен от психиатрията през 2016-а, само че с доста условности и с доста забрани, също така е и наблюдаван непрекъснато.

Роден е нидерландския художник Висент ван Гог, българският публицист Иван Радоев и българският композитор Борис Карадимчев.

Рожденни дни честват музикантите Ерик Клептън и Селин Дион, както и капитанът на Реал Мадрид Серхио Рамос.

През 2005-а година на днешната дата умира огромният български артист Емил Димитров.

 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР