През 1500 г. – Португалският мореплавател Диого Диаш открива случайно

...
През 1500 г. – Португалският мореплавател Диого Диаш открива случайно
Коментари Харесай

На този ден: Ражда се 6-милиардният жител на Земята

През 1500 година – Португалският мореплавател Диого Диаш открива инцидентно остров Мадагаскар . Мадагаскар е третата островна страна в Африка след Кабо Верде и Коморските острови.
Прочетете още
През 1675 година е положен главният камък на Кралската обсерватория в Гринуич. Тя е направена по заповед от Чарлз II.

През 1792 година по време на Френската гражданска война в Париж тълпата нападна двореца на Луи XVI и арестуват него и фамилията му . Кралът е съден от Коневнта и е приет за отговорен в държавна измяна и наказан на гибел. На 21 януари 1793г. е гилотиниран. С неговото събаряне и ликвидиране се поставя завършек на безспорната монархия във Франция.

Франция още веднъж е кралство от 1814г. до 1848г., само че след Февруарската гражданска война става дефинитивно република.


Луи XVI

През 1913г. е подписан Букурещкият кротичък контракт , с който се поставя завършек на Междусъюзническата война.

България отстъпва на Румъния региона на север и изток от линията Тутракан—Екрене, в това число двете селища (чл. II). София признава за сръбски териториите на запад от вододела на Вардар и Струма дружно с горното поречие на Струмешница (чл. III). Българо-гръцката граница е прокарана по билото на Беласица на изток до устието на Места (чл. V). Така в рамките на Гърция влизат редица градове и области, завзети от българите през войната с Османската империя – Кукуш, Сяр, Драма и Кавала.

С член VI на контракта българското държавно управление се задължава да сведе в къс период армията си до мирновремения ѝ състав. Демобилизацията би трябвало да бъде осъществена ден откакто армейските щабове на страните по контракта си разменят публични известия за подписването му.

Изтеглянето на задграничните войски от българска територия би трябвало да стартира след разпускането на българските запасняци и да продължи най-вече 15 дни (чл. VII). Дотогава румънската войска остава зад демаркационна линия сред Свищов и Ловеч (на изток), Лом и Берковица (на запад), Арабаконак, Мирково и Златица (на юг).

В период от две години (до 1915) България би трябвало да срине всички укрепления по новата граница с Румъния и се ангажира да не строи нови към Русе, Шумен и в 20-километров периметър от Балчик (чл. II).

Договорът урежда размяната на военнопленниците „ по опция в най-скоро време “ и финансови обезщетения за разноските по издръжката им (чл. IX). Определя се 15-дневен период за одобрение на контракта и продан на ратификациите (чл. X). Предвиждат се също смесени комисии за делба на имуществото и капиталите на общините, разграничени от новите граници (чл. II, III, V).

През 1915 година е сбъднат е сполучлив експериментален полет на първия български самолет в Божурище , издигнат от изобретателя Асен Йорданов.



Паметникът преди демонтирането му

През 1987 година публично е открит паметникът 1300 години България , ситуиран в градинката пред Национален замък на културата в София. Заради бързото строителство на паметника той се разрушава много бързо и след 1990 година става във все по-лошо положение.

Автори на плана са: проф. Валентин Старчев (скулптор, създател на композицията), арх. Александър Баров (архитектурно оформление), арх. Атанас Агура (оформление на околното пространство), арх. Владимир Роменски, арх. Александър Брайнов, инж. Румен Младжов (конструкции), инж. Милчо Брайнов (консултант при градивните решения).

Заради построяването му са отстранен паметникът на починалите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

През 2017-а паметникът е демонтиран и на негово място е върнат лъва част от мемориала на починалите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

През 1991г. по време на обновителни действия се срутва най-високата в света структура – мачтата на Варшавското радио (висока 646,176 метра). При случая умират трима души, а 12 са ранени.

През 2000 година се ражда 6-милиардния гражданин на планетата Земя . Организация на обединените нации тогава избраха Аднан Невич, роден в Сараево, като бебето, представляващо шестмилиардния гражданин на планетата.

Роден е някогашният министър председател на България Кимон Георгиев . Рожден ден честват испанския артист Антонио Бандерас , българският артист Георги Стайков .

В България се отбелязва Професионален празник на готвачите . Той се отбелязва от 2005-а година.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР