Превръща ли се страната в ядрен заложник? Европейският съюз с

...
Превръща ли се страната в ядрен заложник? Европейският съюз с
Коментари Харесай

Тревога в ЕС заради руското ядрено оръжие, плашат Беларус със санкции

Превръща ли се страната в " нуклеарен пленник "?

Европейският съюз с позиция след решението на Владимир Путин да разположи съветско нуклеарно оръжие в Беларус. Върховният представител на Евросюза по външната политика - Жозеп Борел, прикани Минск да не приема съветското оръжие, тъй като в случай че го направи, може да получи спомагателни наказания, оповестява Нова телевизия.

В Twitter Борел съобщи, че в случай че Беларус одобри съветското оръжие, това ще значи безотговорна ескалация и опасност на европейската сигурност. Минск може към момента да предотврати това, се споделя още в позицията, в противоположен случай - Европейският съюз е подготвен да отговори с нови наказания.

Решението на президента на Русия Владимир Путин да разположи в Беларус тактическо нуклеарно оръжие породи доста мнения. За първи път от рухването на Берлинската стена съветски оръжия ще има в друга страна. Украйна упрекна Москва, че по този начин трансформира Минск в " нуклеарен пленник ", оповестява Българска национална телевизия.

От НАТО дефинираха решението на Русия като " рисково и безконтролно ". Освен с Русия и Украйна, Беларус има граници с три натовски страни - Полша, Литва и Латвия. Не е ясно по кое време ще стартира прехвърлянето на оръжията. Руският президент разгласи, че сформирането на екипите ще започва на 3 април.

По данни на Вашингтон Москва има 5977 нуклеарни бойни глави, които имат дарба да ударят в разнообразни точки на света. Съединените щати разполагат с по-малко - 5428.

Българският вицепрезидент Илияна Йотова дефинира обстановката като рискова и прикани за договаряния.

В 395-ия ден от войната картата с нуклеарните оръжия беше хвърлена.

" Александър Лукашенко е прав. Той сподели: " Слушайте, ние сме вашите най-близки съдружници. Защо американците разполагат нуклеарни оръжия при своите съдружници, на тяхна територия, образоват екипажите, водачите, по какъв начин да употребяват този вид оръжия? Разбрахме се и ние да създадем същото - без да нарушаваме отговорностите си, наблягам, без да нарушаваме нашите интернационалните отговорности за неразпространение на нуклеарни оръжия ", съобщи съветският президент Владимир Путин.

Ходът на Путин не е непредвиден. И макар уверенията му, че няма да бъдат нарушени интернационалните контракти - това е най-силно изразеното му нуклеарно предизвестие от началото на войната.

Съединените щати реагираха сдържано. Според Държавния департамент Русия не е подготвена да употребява нуклеарно оръжие - " Не виждаме никаква причина да поправяме нашата лична стратегическа нуклеарна позиция ".

Украйна прикани за незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Според Киев с прехвърлянето на нуклеарни оръжия Кремъл ще провокира дестабилизиране на Беларус.

От Международната организация за възбрана на нуклеарното оръжие дефинираха хода на Путин като извънредно рискова ескалация на рецесията. " Става все по-страшно и по-опасно ", съобщи българският вицепрезидент Илияна Йотова.

" Затова, когато и аз, и президентът приказваме, че би трябвало да се стигне до масата на договарянията това не са празни приказки. Това е нашето предпочитание, тъй като множеството въоръжение от всички страни води до непредсказуеми решения, които заплашват към сериозна война ", добави Илияна Йотова.

Изграждането на складовете за нуклеарните оръжия в Беларус би трябвало да завърши до 1 юли. Но къде ще бъдат ситуирани остава незнайно. 10 съветски бомбардировача, които са способни да доставят нуклеарно оръжие, към този момент са там, съобщи Путин. Още през есента бяха изпратени ракетни комплекси " Искандер ".

Путин изясни, че решението за изпращане на тактически нуклеарни оръжия в Беларус е в отговор на предлагането на Англия Украйна да бъде снабдена със снаряди с обеднен уран.

" Русия има с какво да отговори. Без да пресилвам, ние имаме стотици хиляди такива снаряди. И към момента не сме ги употребявали ", сподели още Владимир Путин.

Според съветската нуклеарна теория по този начин нареченото " нуклеарно куфарче " е постоянно с съветския президент. Смята се, че такива куфарчета имат също министърът на защитата на Русия и шефът на генералния щаб. Но крайното решение за потребление на нуклеарни оръжия взема президентът.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР