Превишаването на позволената скорост, определяно като “неволно, е най-разпространеното рисково

...
Превишаването на позволената скорост, определяно като “неволно, е най-разпространеното рисково
Коментари Харесай

Кои са най-срещаните рискови ситуации по българските пътища

Превишаването на разрешената скорост, определяно като “неволно ”, е най-разпространеното рисково деяние измежду българските водачи на леки и лекотоварни коли на възраст сред 18 и 75 година, демонстрира първото издание на изследователския план Индекс за безвредно шофиране/ SDIndex.

71% от запитаните 1000 водачи дават отговор, че това им се е случило най-малко един път през последната година.

Стойността на първия народен Индекс за безвредно шофиране SDIndex – Safe Drive Index за 2018 година е 89,6 при оптималната стойност 100 (най-нерисково държание на пътя) и минимална стойност 0 (най-рисково държание на пътя). 

Резултатите от изследването бяха показани пред представители на медиите и виновните институции през днешния ден на особено събитие в наличието на сътрудници и уредници, измежду които заместник-министъра на Транспорта, осведомителните технологии и известията – Ангел Попов; съветника на министъра на вътрешните работи – Калина Крумова; заместител изпълнителния шеф на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " - Дамян Войновски; секретаря на Държавно-обществената комисия по сигурност на придвижването по пътищата - Алекси Кесяков; инспектора в Отдел „ Пътна полиция “ при Главна дирекция „ Национална полиция “ - Мария Ботева; Павел и Васил Жекови - основатели на „ Академия за безвредно шофиране “; Пламен Димитров - ръководител на УС на Дружеството на психолозите в България и Лазар Георгиев, изпълнителен шеф на SDI Застрахователен брокер.

Неправилното обмисляне на маршрута и попадането в запушване , което е могло да бъде избегнато, е втората най-често срещана обстановка – 56% от българските водачи дават отговор, че това им се случва. Този вид обстановки не носят необикновен риск за лидера или другите на пътя, само че са сериозна причина за повишение на напрежението и повишаване на експанзията, изключително при струпване на закъснения.

Българските водачи си дават висока оценка за отбягване на риска и трансферират отговорността към останалите участници в придвижването. Това е знак, че рисковете на пътя не просто са подценени, а постоянно не се и разпознават, разясниха от екипа, осъществил SDIndex.

SDIndex е първото национално представително проучване за самокритика на рисковете в шофьорското държание. Водеща организация в плана е застрахователният брокер SDI, а сътрудници са Министерство на вътрешните работи, МТИТС, МОН, Дружеството на психолозите в България и Академия за безвредно и майсторско шофиране “Павел Жеков ”. На събитието участваха и представители на Комисията по превоз в Народното събрание и специалисти по пътна сигурност. В екипа на SDIndex влизат още изследователска и консултантска организация Explica, която дава отговор за теренното изследване и разбора на данните и информационна организация APRA Porter Novelli. Проучването е основано на изследователския инструмент DBQ (Driving Behavior Questionnaire), създаден през 90-те години от екип психолози в Манчестърския университет под управлението на известния откривател на грешките в човешкото държание проф. Джеймс Ризън. Повече информация за плана може да бъде открита на: www.sdindex.bg. 

Амбицията на екипа е SDIndex да се трансформира в надеждна методика за годишно следене на трендовете в държанието на водачите, в това число според от нормативните промени, и с резултатите и рекомендациите, основани на данните, да способства за повишението на сигурността по пътищата и намаляването на пътно-транспортните катастрофи в страната.

Представителите на партниращите институции приветстваха самодейността и обявиха, че данните ще бъдат взети като основа за построяването на настоящи и ефикасни политики за понижаване на случаите по пътищата, в чиято основа е човешката неточност. По данни на Европейската комисия, в Европейски Съюз това е причина за 93% от тежките пътно-транспортни катастрофи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР