Превенцията на сърдечно-съдовите заболявания и диабета трябва да започне от

...
Превенцията на сърдечно-съдовите заболявания и диабета трябва да започне от
Коментари Харесай

Превенцията на сърдечно-съдовите заболявания и диабета трябва да започне от децата



" Превенцията на сърдечно-съдовите болести и диабета би трябвало да стартира от децата. Работата във връзка с предварителната защита на сърдечно-съдовите болести и диабета би трябвало да се концентрира върху младежите, сподели във Варна проф. Асен Гудев – ръководител на Дружество на кардиолозите в България.

Проф. Гудев подчертава върху нуждата да създадем здравословни привички у децата , да ги научим, че грижата за здравето е значима, че придвижването е здраве, а здравословният живот включва и околната среда, за която отговорността е отново наша. Всичко това става с персоналния образец на възрастните, а в дефиницията на Световната здравна организация здравето и щастието са обвързани.

Председателят на Дружество на кардиолозите в България проф. Асен Гудев, доцент Васил Трайков – определен ръководител на ДКБ за мандат 2022-2024 и проф. Йото Йотов, шеф на клиниката по кардиология в УМБАЛ „ Света Марина “- Варна разясниха резултатите от извършеното през месец юни национално изследване за разпространяването на сърдечно-съдовите болести и диабета в България, рисковите фактори за сърдечно-съдовите болести и дейностите, с които беше маркиран Световният ден на сърцето .

 Снимка: Дружество на кардиолозите в България

Според статистиката , в България 35% от хората на възраст сред 50 – 69 години имат най-малко един сърдечно-съдов проблем. Във възрастовата граница 55 - 69 години този % стига съвсем 40%.

„ Изключително стеснителен е фактът, че едвам малко над 1/3 от хората със сърдечно-съдови проблеми наблюдават относително постоянно кръвното налягане и холестерола си “ – разяснява резултатите от изследването проф. доктор Асен Гудев.
Според изнесените данни , 20,4% от участниците в изследването са имали сърдечно-съдов проблем и/или диабет, поради който са търсили лекарска помощ. Над половината от хората с регистрирани сърдечно-съдови проблеми и/или диабет имат високо артериално налягане.Висок холестерол или нарушавания в сърдечния темп имат по ¼ от записаните лица. Успокоителното е, че 97% от хората със сърдечно-съдови проблеми и диабет одобряват разнообразни типове лекарства. В същото време паника буди дребният % хора със сърдечно-съдови проблеми, които наблюдават относително постоянно кръвното налягане и холестерола си. Те са едвам 1/3 от запитаните. Прави усещане, че хората, претърпели инвазивни кардиологични процедури наблюдават по-редовно тези индикатори, само че даже и в тази извънредно рискова група повече от половината (52%) дават отговор, че наблюдават кръвното налягане и холестерола си по-рядко.
Проучването е проведено от Дружество на кардиолозите в България взаимно с Център за разбори и маркетинг и се прави за първи път в България.
Статистиката сочи, че преждевременната гибел, породена от сърдечно-съдови болести при хората преди 65 години у нас, е над три пъти по-голяма от междинната за Европа.

 Снимка: Дружество на кардилозите в България

Ето за какво е значимо да се познават и управляват рисковите фактори:

Те са 10-12 на брой, като водещ е артериалната хипертония, извънредно значим е високият холестерол, както и тютюнопушенето, наднорменото тегло, нездравословното хранене, околната среда. Ние знаем кои са главните рискови фактори, само че с цел да имаме триумф с предварителната защита, тя би трябвало да се трансформира в държавна политика, безапелационен бе проф. Йото Йотов.

Кампанията на Дружеството на кардиолозите в България LU.Z`R редица прояви в София, Пловдив, Варна и Бургас, чиято цел е да покачат информираността на хората за риска от сърдечно-съдови болести, както и да ги стимулират да се погрижат за себе си, за другите, за околната среда и да преминат към по-здравословен живот, сподели доцент Васил Трайков.

За популяризирането на посланията и самодейностите Дружеството на кардиолозите разчита извънредно доста на медиите, с чиято помощ посланията стигат до хората. Модератор на днешната конференция бе Наталия Чешмеджиева- шеф на Радио Варна, а събитието се организира в Арт салона на радиото.

 Снимка: Дружество на кардиолозите в България

Отбелязването на Деня на сърцето е част от акцията , която Дружеството на кардиолозите в България провежда с разнообразни прояви през годината, целящи да засилят вниманието върху грижата за сърцето, профилактиката на сърдечно-съдовите болести, поощряване на хората в риск да трансформират метода си на живот, реализиране на по-високо равнище на публично схващане за последствията от сърдечно-съдовите болести и повишение ангажираността при придържане на пациенти със сърдечно-съдови болести към рекомендациите за надзор и профилактика, както и за възстановяване достъпа и връзката на пациентите с доктор.

Проучването е направено по метода на телефонно изявление с представителна за пълнолетните поданици на страната извадка (9 835 души). То е проведено по концепция на огромно изследване за честотата и трендовете при коронарната болест на сърцето, извършено в Съединени американски щати в интервала 2011-2018.

По обявата работи: Гергана Хрисчева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР