Превъоръжаването на военновъздушните ни сили е сред водещите теми на

...
Превъоръжаването на военновъздушните ни сили е сред водещите теми на
Коментари Харесай

Преглед на печата

Превъоръжаването на военновъздушните ни сили е измежду водещите тематики на съботните вестници.

" Борисов: Искаме по-бързо да напазаруваме за нашата авиация, което е належащо Премиерът Бойко Борисов разгласи пред публицисти в Брюксел, че се надява на по-добри условия в офертата за закупуване на изтребителите F-16. " Надявам се да дадат по-добри условия, тъй като от това, което съм разговарял с водачите - нов F-16 е доста по-добър аероплан от всички останали, които се оферират. И от старите " Юрофайтър ", и от " Грипен " -ите, и от другите самолети. Но има комисии, които преглеждат тези предложения. По никакъв метод не се меся, с дебели букви наблягам, с изключение на, че желая за нашата изтребителна авиация да има най-хубавия аероплан. Защото обстановката в региона се усложнява, виждате. И не ние единствено " еърполисинга ", който, дет` се вика, до през вчерашния ден беше да си охраняваме единствено небето. Трябва ни военен аероплан, който да може да влиза във военни дейности и да надвива. Към този миг, мисля, че и съседите са се съсредоточили и имат такива самолети. Но, отново споделям, по никакъв метод нито въздействам на комисиите, нито желая да въздействам. Надявам се по геостратегическото партньорство, което имаме с НАТО и със Съединените щати, в един миг, и то в най-скоро време - дал съм доста къси периоди, тъй като това година, две, три, отсрочване към този момент почва да изнервя всички - заделили сме парите и желаеме колкото може по-бързо комисиите да си дадат заключенията и да напазаруваме за нашата авиация това, което е належащо. Тъй като сега имаме единствено транспортни (самолети). В последните 10-15 години, в други държавни управления, несъмнено, са купували единствено транспортни " Кугъри ", транспортни " Спартани ", транспортни " Пантери ", без въоръжение - доста пъти съм се шегувал - едвам натоварят Генералния щаб и да избягат. Това сме все още закупили и по тази причина желая да имаме фактически бойни машини, които, кат` се качат летците на тях, да знаят, че имат шанса да победят ", съобщи Борисов. " - в. " Сега ".

" Швеция е показала през днешния ден усъвършенствана оферта към българското министерство на защитата по отношение на плана за закупуване на бойни изтребители за 1,8 милиарда лв.. Съобщението бе направено от Йоаким Валин, шеф " Експорт и интернационалните връзки " в Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV). " В петък, 14 декември 2018 година, Швеция показа усъвършенстваната си оферта пред българското Министерство на защитата. Шведското държавно управление е оптимизирало офертата за Gripen и към този момент предлагането е за 10 изтребителя, а не за 8. Това доста ще усъвършенства оперативните качества на Българските Военновъздушни сили. Оптимизираната оферта покрива всички наложителни условия на България, тя е в границите на заложения бюджет и първите изтребители ще бъдат доставени до 24 месеца след подписването на контракта ", написа в известието. Основният съперник в процедурата е офертата на Съединени американски щати за нови изтребители F-16 от последното потомство (блок 70) на " Локхийд Мартин " известни и като Viper (V). С ангажимента, че не се меси в работата на комисията, която прави оценка офертите на претендентите да доставят военен аероплан за българската авиация, министър председателят Бойко Борисов изрази мнение през днешния ден, че нов F-16 е доста по-добър аероплан от всички останали, които се оферират. Компанията производител на F-16 " Локхийд Мартин " и държавното управление на Съединени американски щати ще понижат цената и периода за доставка в процедурата за избор на изтребител за българските военновъздушни сили, съпоставено с досегашната си оферта... " - в. " Стандарт ".

" С ангажимента, че не се меси в работата на комисията, която прави оценка офертите на претендентите да доставят военен аероплан за българската авиация, министър председателят Бойко Борисов изрази мнение, че нов F16 е доста по-добър аероплан от всички останали, които се оферират... Днес (днес - б.р.) е срокът в който трите страни, достигнали до последната фаза на търга за нови самолети, би трябвало да отговорят на заложените въпроси от Министерството на защитата и по този начин да подобрят офертите си. Италия предлага използвани " Еврофайтър Тайфун " - Транш 1, Швеция и " Сааб " нови " Грипен " C/D, а Съединени американски щати последната версия на F-16 (блок 70). В изявление за " Дневник " представител на компанията производител на F-16 " Локхийд Мартин " съобщи, че тя ще усъвършенства офертата си. " Надявам се да дадат по-добри условия, тъй като това, което съм разговарял с водачите - има комисии, които преглеждат тези предложения. По никакъв метод не се меся - дебело наблягам, като се изключи че желая за нашата авиация да има най-хубавия аероплан, тъй като обстановката в региона се усложнява. Трябва ни военен аероплан, който може да навлиза във военни дейности и да надвива ", сподели Борисов, представен от пресслужбата си. Той добави, че чака в най-скоро време решението на комисиите, които работят по избора на техника за бойната авиация. " В момента имаме единствено транспортни. В последните 10-15 години в други държавни управления са купувани единствено транспортни кугари, спартани, пантери - без въоръжение ", добави министър председателят. " - в. " Дневник ".

Поредната инспекция на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, назначена от съдийската гилдия също е измежду тематичните акценти.

" Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет си откри мотив да провокира поредна инспекция на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той е недолюбван от статуквото в правосъдната система и в чест спор с него. От месеци се приказва, че се готви процедура по отстраняването му от поста. В момента против него тече инспекция на антикорупционната комисия. След двучасов спор през днешния ден Висшият правосъден съвет реши, че Инспекторатът към съвета би трябвало да извърши инспекция на инспекцията, която Панов разпореди на делата за ограниченията за неотклонение на някогашната кметица на " Младост " Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова в Апелативния профилиран углавен съд (АСНС), написа lex.bg. Като основа за решението си колегията уточни текст от Закона за правосъдната власт, съгласно който инспекторатът " прави инспекции за честност и спор на ползи на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им заявления, както и за определяне на дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, и такива, свързани с нарушение на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите ". Решението беше взето със 7 на 6 гласа, като против изпращането на проблема в инспектората гласоподаваха самият Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. Повод за него стана писмо от 11 съдии от АСНС, които откакто Панов разпореди да бъдат тествани делата за ограниченията на Иванчева и Петрова, желаеха мнение от Висш съдебен съвет дали с инспекцията Панов им оказва напън и дали отношението му към спецсъда е преднамерено. Това накара колегията преди дни да изиска от апелативните спецсъдии да кажат нарушена ли е била в действителност независимостта им с тази инспекция. В сряда те са провели общо заседание, на което са решили да отговорят на кадровиците по следния метод: " Не твърдим и в мнението си не сме твърдели, че е нарушена независимостта ни (изводима от понятието " инспекция за самостоятелност " по член 175к, алинея 3, ЗСВ) ". Като повтарят настояването си Висш съдебен съвет да вземе мнение дали е проявена преднамереност към тях и дали инспекцията, разпоредена от Панов, е правомерна и позволена. Именно този отговор на самите магистрати беше повода, заради която съвсем всички членове на Съдийската гилдия през днешния ден обявиха, че те нямат пълномощие да се произнесат по писмото им, защото единствената догадка, при която биха могли да се намесят е, в случай че е накърнена независимостта на съда... " - в. " Сега ".

" Съдебният инспекторат да ревизира дали Лозан Панов, разпореждайки инспекция в апелативния спецсъд по каузи против подсъдимите за рушвет Десислава Иванчева и Биляна Петрова, е уязвил независимостта на съда. Ревизорите на Темида да разясняват и дали не е оказван напън върху вътрешното разбиране на трима магистрати, решавали за свободата на упрекнатите дами по време на инспекцията. Това реши съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) със 7 на 6 гласа след разгорещени диспути, траяли повече от час. Миналата седмица 11 апелативни спецсъдии изпратиха писмо до правосъдните кадровици, в което питат дали Панов има преднамерено отношение към техния съд. В конкретизиране към него те акцентират, че независимостта им не била наранена от инспекцията. Не по този начин обаче разчете думите им членът на Висш съдебен съвет Вероника Имова, която в пламенна тирада, сподели, че инспекцията по администрирането на всички въззивни частни наказателни каузи против Иванчева и Петрова, е опит за интервенция в независимостта на съда. " Съдът би трябвало да бъде оставен на мира, до момента в който взема решение за ограниченията за неотклонение на двете подсъдими ", уточни Имова и акцентира, че по време на проверката проверяващите от Върховен касационен съд претендирали делото от тримата съдии, които умували над него. Имова възрази и против интерпретациите на сътрудниците си от Върховен касационен съд Галина Захарова, Капка Костова и Галина Тонева, които след инспекцията показаха, че апелативният спецсъд е нарушил Наказателно-процесуален кодекс, когато спрял незабавното излизане на Иванчева и Петрова, без да им даде опция за възражения. Резултатите на Върховен касационен съд излязоха 4 дни, откакто тричленен състав на апелативния спецсъд анулира домашния арест, натрапен на Иванчева и Петрова. Лозан Панов взе думата и сподели, че 11-те апелативни съдии не настояват, че независимостта им е накърнена. " Няма опит и за интервенция във вътрешното разбиране на тримата съдии, решавали за ограниченията за неотклонение на подсъдимите (бел. авт. - Даниела Росенова, Веселина Вълева и Димчо Георгиев) ", изясни арбитър №1. И посочи, че задачата на инспекцията била да се види по какъв начин се управляват делата против 2-те подсъдими, а не по какъв начин съдът е правораздавал. Драгомир Кояджиков също се изрече в дебатите. Преди да влезе във Висш съдебен съвет като номинация на Българска социалистическа партия, той правораздаваше в апелативния спецсъд. " Проверката е форма на напън от Върховен касационен съд ", показа Кояджиков. " Председателят на Върховен касационен съд има пълномощие да ревизира организацията на апелативните съдилища по закон ", сподели Цветинка Пашкунова и уточни, че в него няма ограничаване дали може, или не да се ревизират висящи каузи... " - в. " 24 часа ".

" Със седем на шест гласа съдийската гилдия реши, че Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) би трябвало да ревизира инспекцията, която ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов разпореди на делата за ограниченията за неотклонение на някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова в Апелативния спецсъд. Съдебните инспектори би трябвало да открият дали назначената от Панов инспекция е уязвила независимостта на съда. Да бъде пратена на инспектората подредената от Панов инспекция гласоподава цялата парламентарна квота на съдийската гилдия. Срещу решението, до което се стигна след 2 часа полемики, се оповестиха Панов, и също Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев - всички определени от съдийската общественост. Повод за полемиката през днешния ден в правосъдния съвет стана писмо от 11 съдии от Апелативния спецсъд, които, откакто Панов разпореди да бъде тествана организацията на делата за ограниченията на Иванчева и Петрова, желаеха Висш съдебен съвет да излезе със мнение: - правомерно и възможно ли е да се подрежда инспекция, включваща и неприключило произвеждане по член 270 от Наказателно-процесуален кодекс, в периода на изговаряне на способния съд, без никакви данни и изтъкване на каквито и да е в действителност учредения за отклонения в написаните правила за организацията на активността на правосъдния орган, и съставлява ли това опит за оказване на въздействие върху вътрешното разбиране на съдиите, на които следва да се произнесат по противоречивия предмет. - дали съставлява демонстрация на преднамерено отношение към профилираните съдилища и в частност към АСНС, поради събитието, че по отношение на никой различен правосъден орган в страната не са били предприемани инспекции при идентични условия. На постоянното съвещание на съдийската гилдия във вторник разискването на този въпрос беше отсрочен като кадровците взеха решение да питат апелативните спецсъдии дали инспекцията е повлияла на вътрешното им разбиране (съдийската независимост), тъй като това могат да го кажат единствено те. На извършено в сряда общо заседание те са решили да дават отговор на съвета по този начин: " Не твърдим и в мнението си не сме твърдели, че е нарушена независимостта ни ". Като повтарят настояването си Висш съдебен съвет да вземе мнение дали е проявена преднамереност към тях и дали инспекцията, разпоредена от Панов, е правомерна и позволена, прецизира news.lex.bg... Предложението въпросът да отиде в инспектората беше на представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев, който се базира на цитираната наредба, даваща право на ИВСС да прави инспекции на дейности, свързани с нарушение на независимостта на съдиите. Олга Керелска: От една страна споделяме, че нямаме данни за накърняване на независимостта, от друга споделяме - но да създадем инспекция дали с дейности на ръководителя на Върховен касационен съд тя е накърнена. Как стигаме до този неуместен извод да се препрати преписката на инспектората? Как, с какви доказателствени средства ИВСС ще ревизира? ", попита Олга Керелска. В последващо изявление Керелска предложи - и дейностите на прокурорите, които посъветваха апелативния познавач съд да не дава делото за инспекция на комисията от Върховен касационен съд, също да бъдат тествани от инспектората. Боян Магдалинчев: Все нещо има " Доколко с тази заповед се визира независимостта на съдиите от АСпНС. Иначе за какво биха писали до нас? Все нещо има ", отговори представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев. По едно нещо членовете на колегията бяха единомислещи - ръководителят на Върховен касационен съд има право да разпорежда инспекции на организацията на активността на съдиите от апелативните съдилища. Драгомир Кояджиков, който откри полемиката, обаче съобщи, че е смущаващо, че инспекцията по ограниченията на Иванчева и Петрова е назначена, когато следва АСпНС да се произнесе по определението на спецсъда двете да излязат под домакински арест. Като смущаващо той дефинира и това, че се ревизира единствено едно дело и сподели, че до момента това се е случвало единствено по това на някогашния кмет на Галиче Ценко Цоков, само че пък откакто е било завършено. Най-пространно изявление направи Вероника Имова, която стигна до извод че хем " констатациите от инспекцията дават отговор на фактическото състояние ", хем е изработен опит за интервенция в независимостта на съдиите, само че те са издържали и не са се поддали на натиска. Лозан Панов: Рискуваме да се загубим в словоблудство и по тази причина ще ви върна към правото, по този начин стартира първото си изявление Панов. И изясни, че Закон за съдебната власт не прави разлика дали инспекция по Закон за съдебната власт може да се разпорежда единствено по завършили каузи, дали по доста или единствено по едно. И напомни, че при инспекцията за мярката на Ценко Чоков, за която настоя и основният прокурор Сотир Цацаров, не е имало подозрение, че е накърнена независимостта на АСНС. " Сега и самите съдии споделят, че не е нарушена независимостта им. И няма по какъв начин да е друго, тъй като инспекцията не касае съществото на делото ", сподели ръководителят на Върховен касационен съд. Той съобщи още, че няма правно съображение Съдийската гилдия да разисква правомерна и позволена ли е подредената от него инспекция, както желае АСпНС, тъй като Висш съдебен съвет не управлява тези актове на ръководителя на Върховен касационен съд... Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков също сподели, че няма ограничаване за делата, по които може да бъде правена инспекция. " Доколко да има такава по висящо дело, е преценка е на административния началник. Лично аз не бих го направил, с цел да няма такива разногласия. Но законът не го не разрешава ", сподели той... " - в. " Дневник ".

Казусът със статута на болница " Лозенец " също е измежду настоящите тематики.

" Днес казусът с болница " Лозенец " се реши с решението на премиера Борисов да я резервира като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на СУ " Св.Климент Охридски ". Това съобщи ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков по Българска национална телевизия. Планът болница " Лозенец " да се преструктурира в педиатрична би означавал, че 17 от 18-е ѝ отделения да се закрият, разясни ректорът на СУ. " Не искахме да се закрива една болница, която работи добре и е в доста връзки измежду най-хубавите лечебни заведения. Второ, тя е учебно-клиничната база на медицинския ни факултет. В случай, че 17 от тези 18 отделения бяха пратени на други места, лекарите и медицинският личен състав щяха да се разпилян и нямаше да имаме преподаватели. " - уточни проф. Герджиков. Възможно е лекарите-преподаватели в МФ на СУ да останат такива, в случай че работят в една болница в България, добави ректорът на Алма матер. Педиатрична болница може да се построи на всички места и въпросът да се направи такава е значим и би трябвало да се осмисли добре - по тази причина и вчерашният спор в Парламента е бил значим и за това днешното решение на премиера Борисов е умно, добави проф. Герджиков. " Този спор трябваше да се организира, преди да предприемем каквото и да било ", сподели ректорът на СУ. Болница " Лозенец " не е държавна по име, нито дефакто, тъй като болшинството от пациентите ѝ са елементарни жители. Пациентите ѝ обгръщат и народни представители, и дипломати, поради което не може да се назовава " държавна ", изясни проф. Герджиков... " - в. " Труд ".

" Болница " Лозенец " благодари на Борисов за решението му да я резервира като база на СУ Ръководството и целият екип на Университетската болница " Лозенец ", преподавателите, студентите и специализантите изричат признателност и благодарност на министър-председателя Бойко Борисов за решението му да резервира Университетската болница " Лозенец ", като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Това се показва в позиция от лечебното заведение, представена от Българска телеграфна агенция. В нея се споделя, че от болница " Лозенец " ще продължат да поддържат концепцията за построяването на нова Национална детска многопрофилна болница в България. " - в. " 24 часа ".

" Премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, представен от Българска телеграфна агенция, че държи болница " Лозенец " да бъде на послушание на Министерството на здравеопазването и акцентира, че името " Правителствена ", както е наричана, го нервира. На съвещание през вчерашния ден парламентарната здравна комисия отхвърли проекта на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев болничното заведение да премине към неговото ведомство и да бъде трансформирана в педиатрична. Всичко за съвещанието на здравната комисия четете тук. Борисов съобщи пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в съвещание на Европейския съвет, че не е очаквал предлагането болничното заведение да бъде превърната в място за лекуването на деца да бъде отхвърлено. " Това не съм го очаквал, тъй като от една страна болница на властта, с гръмкото име " Правителствена ", без значение че се употребява от президентството, Народното събрание, правосъдната система. Всички я знаят като " Правителствена болница ". Мислех, че в случай че създадем детска болница, каквато нямаме, това е положително решение ", сподели той. По неговите думи това предложение е срещнало гневна опозиция, каквато не е очаквал. " Да приемем, че имат някакви причини. Затова - окей. Не смятам, че Министерският съвет или администрацията, или инспекторатът на Министерски съвет, е способен да ръководи болница. Затова ще упорствам пред Народното събрание да трансформират единствено това, да не е " държавна " болница. Окей, държат да остане такава, каквато е, дано да остане. Ще сменим нашето решение да не е детска болница ", сподели министър председателят. " Нека си остане такава - университетска, с всичките нужни неща ", сподели министър председателят във връзка безпокойството в Софийския университет, че след преобразуването на лечебното заведение неговият Медицински факултет ще остане без образователна база. Премиерът позволи, че страната ще покрие част от задълженията на лечебното заведение, които по данни на здравното министерство са към 30 млн. лева " Дори ще опитаме с финансовия министър да оправим част от задълженията, в случай че е допустимо, само че държа тя да си отиде към Министерството на здравеопазването. Там са способените органи, там са контролът, и както всички останали лечебни заведения, да се споделя " Болница Лозенец ", да се махне думата " държавна ", тъй като ме нервира, а и смятам, че не сме способени да управляваме болница. Защото, в случай че погледнем действително, в този момент вие за държавна болница би трябвало да зададете въпросите към мене. Това не ми е работа. Има министър на опазването на здравето, който ръководи лечебните заведения в страната и моето гледище и само искане към Народното събрание ще бъде да я прехвърлим към Министерството на здравеопазването, акцентира министър-председателят. " - в. " Дневник ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР