Престъпленията срещу природата са третата най-доходоносна транснационална престъпна дейност, предхождани

...
Престъпленията срещу природата са третата най-доходоносна транснационална престъпна дейност, предхождани
Коментари Харесай

Интерпол и природозащитници: престъпленията срещу природата са трети по приходи

Престъпленията против природата са третата най-доходоносна транснационална незаконна активност, предхождани единствено от опиатите и подправянето, беше обявено през днешния ден на семинар проведен от WWF-България и отдаден на противозаконната сеч и превозване на незаконно добита дървесина.

Според данни на Интерпол, за 2018 година закононарушенията против природата са донесли 281 милиард щатски $, което е годишен растеж от 5 до 7%. Най-голям дял от загубите за обществените средства идват от престъпни доходи от горски запаси, които са оценени на до 152 милиарда щатски $ годишно.

Затова и българският клон на Световния фонд за дива природа дискутира в идващите два дни загубите, нанесени от противозаконния дърводобив, дружно с сътрудниците си от Интерпол, юристите от ClientEarth и сътрудниците си от WWF в Германия, Белгия, Франция, Румъния и Словакия, както и с посетители от български институции. В рамките на общия си план " Укрепване на мрежите и следствието за по-ефективно използване на Регламента на Европейски Съюз за дървения материал (EUTR) / Горска престъпност " участниците ще основат мрежа от партниращи си разнородни организации във всяка от страните, допринасящи с другата си експертиза и народен опит. Като значим инструмент планът търси по-целенасочено използване на модерни криминологични способи, които са и категорично регламентирани като годно доказателство при правосъдни каузи от европейското законодателство - ДНК разбор, отдалечено сателитно следене и други.

Основен фокус на интернационалното партньорство е и по-активното използване на настоящата наредба на Европейския съюз против противозаконния дърводобив и трафик на нелегално добита дървесина и Регламента на Европейски Съюз за дървения материал (EUTR). Според участниците в семинара, Европейският съюз позволява разнообразни видове закононарушения в другите страни-членки и търпи загуби както от импорт на неразрешена дървесина с погрешни документи в страните, които секат по-малко, по този начин и от противозаконна сеч от проведени световни мрежи в някои от последните огромни горски масиви на Европа, като да вземем за пример в Карпатите и Балканите.

Горските закононарушения като част от световни незаконни процеси

Според представителите на Интерпол, до момента в който в общественото пространство противозаконната сеч се показва като дребно закононарушение на търсещи отопление небогати хора, в реалност става въпрос за престъпни мрежи, обвързани с световни корпорации. Тези закононарушения са част от интернационален трафик на предпазени типове и закононарушения в предпазени територии, които са преплетени с мрежите на трафик на хора и противозаконен рандеман на скъпи изкопаеми.

Престъпните мрежи, злоупотребяващи с естествени запаси, са неразривно свързани и с укриване на налози, пране на пари и генериране на корупция на локално и проведената престъпност на транснационално равнище, показаха също интернационалните специалисти. Престъпленията против природата също потвърдено водят до експанзия и убийства, както в два случая от тази година на убити горски чиновници в Румъния заради спор при противозаконна сеч.

Международните специалисти прецизираха, че без значение че закононарушенията против природата са трети измежду световните закононарушения по финансови параметри, те водят и до спомагателни загуби, които нямат икономическа оценка все още. Част от загубите, които досега нямат финансова стойност, са загубата на чист въздух, вода, отбрана на почвите и обезпечаване на витална среда - и на изчезващи от природата типове, и на бъдещите човешки генерации.

Криминологичните специалисти на WWF-Германия показаха, че актуалните способи разрешават произходът и типът на дървесината да бъдат правдиво разпознати и да се откри използването на неразрешени типове дървета при изработка на мебели и даже във въглища за битово прилагане. В допълнение сателитните фотоси в действително време, оказват помощ да се откриват бързо и да се стопират всеобщи сечи. При съчетание на тези разнообразни способи от специалисти от неправителствения бранш, горските управници, проверяващите органи и с поддръжката на обществото, биха могли да бъдат спрени огромни схеми на източване на национални запаси и мрежи за корупционен напън.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (162)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР