Прескочихме границата от 2000 заразени, но излекуваните от новия коронавирус

...
Прескочихме границата от 2000 заразени, но излекуваните от новия коронавирус
Коментари Харесай

Вирусолог: Голямото отпускане ще доведе до бързо покачване на случаите

Прескочихме границата от 2000 инфектирани, само че излекуваните от новия ковид у нас са съвсем 500. Навлизаме ли в затихваща фаза и какъв брой е рисково да се сблъскаме с втора вълна на ковид?
" Наистина понижава броят на случаите, то се и очакваше. Голямото " само че " е, че това не трябва да води до огромното разпределяне, което се следи. Високите температури ще понижат разпространяването на вируса по респираторен път, само че остава опцията да се предава посредством повърхности. Намаляването на хигиеничните ограничения ще докара бързо до повишаване на случаите ", предизвести вирусологът проф. Ива Христова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ вирусът сигурно е почнал да се популяризира по-рано. Има регистрирани случаи още през декември 2019 година, означи тя и добави, че болестта е достигнала сериозен най-малко на разпространяване преди да стартира да се потвърждава.

" Смъртността, която се оповестява, не е действителната, която в медицината се пресмята по отношение на броя на заболелите. Тук е по отношение на броя на откритите. Колкото повече случаи се откриват, толкоз по-ниска ще е смъртността ", обясни зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Имаше огромни терзания дали ще успеем да запазим българската здравна система, която бе под опасността от всеобщо заразяване. Проф. Христова е на мнение, че опитът е минал повече от сполучливо.

" Това е едно от нещата, с които България несъмнено може да се гордее. Наистина получихме овации на сътрудници от чужбина. Единствената защитна мярка преди претоварване на здравната система, беше допустимо най-рано да се затегнат ограниченията и да се ограничи разпространяването. Да не е дифузно, а да е по огнища, които може да се лимитират ", изясни вирусологът.

Проф. Христова е на мнение, че в Европа става дума за неизчистен вирус, а не за втора вълна на Ковид-19. Голямата част от популацията е построила привички на предотвратяване, а това щяло да докара до очистване на вълната.

Рисково е отварянето на детските градини и яслите у нас, защото децата не могат да се пазят, само че могат да популяризират болестта, уверена е проф. Христова. Според нея карантината за грип Б в страната ни е спомогнала за неразпространението на ковид.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР