Прерязаха лентата на обновеното рибарско пристанище в Несебър. Строителството отне

...
Прерязаха лентата на обновеното рибарско пристанище в Несебър. Строителството отне
Коментари Харесай

Откриха обновеното рибарско пристанище в Несебър ЮНЕСКО

Прерязаха лентата на обновеното рибарско пристанище в Несебър. Строителството лиши близо 13 години, тъй като обектът попада на територията на Старинния град, който е предпазен от ЮНЕСКО, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

На откриването през днешния ден участваха министърът на земеделието Явор Гечев, кметът на Несебър Николай Димитров и регионалният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова.
Реконструкцията е по план по програмата „ Морско дело и риболовство ” и е на стойност малко над 7,5 млн. лв..
 БГНЕС
За да се отбрани акваторията в зоната на пристанището и да не бъде наранено културното завещание и обвързваните с подводната археология изследвания, е построен плаващ пристан - вълнолом, състоящ се три понтона, защото осъществяването на каквото и да е стационарно оборудване във водата е безусловно неразрешено.

„ Лодкостоянките от 30 се усилват на 121, което в една цялостна степен взема решение казуса на локалната рибарска общественост. Ние сме в положение да посрещнем всички лодки, в това число и от Равда, Свети Влас. За нас е извънредно значимо, тъй като дребномащабното риболовство е главен занаят за нашата община “, сподели шефът на Общинското дружество в Несебър „ Пристанищна инфраструктура “ Яни Янулов.
 БГНЕС
„ Тук се мина един дълъг път във връзка с административното законодателство и във връзка с паметниците на културата. Свърши се доста работа. Комплименти за кмета, че след 12 години този обект е подготвен. Рибарите са свещена специалност и го заслужават. Това, което ще се опитаме да създадем с новата стратегия за риболовство и аквакултури, е да продължи този целия развой – достигането на рибата от първата продажба, логистично до огромните градове, магазините, вътрешния лов на риба. Ние би трябвало да подредим системата.

Тук с кмета на Несебър на място ще обсъдим нещата. В програмата има средства, само че допълнително случаи мъчно се изразходват, по тази причина най-важното нещо е да има функционалност и партньорство с общините и партньорските организации, с цел да може тези средства не просто да се изразходват, а да има резултат. Резултатът в Несебър е добър образец ”, съобщи от своя страна служебният министър на земеделието Явор Гечев.
 БГНЕС
„ Още 2009 година, когато споделиха, че всички риболовен пристанища би трябвало да дават отговор на европейските условия – да бъдат пригодени за първи улов на риба, ние започнахме работа. За 12-13 години стигнахме до крайния резултат, съчетавайки и запазвайки културното завещание, което имаме. Дори имаше специалисти от Комитета за международно завещание, които ни споделиха – преместете го пристанището на друго място. То не е куфар да го преместиш. Пристанище е имало тук от 3100 години и ние му предадохме едни актуален тип ”, сподели кметът на Несебър.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР