Препоръчваме да се използват безкасовите начини за плащане и комуникация

...
Препоръчваме да се използват безкасовите начини за плащане и комуникация
Коментари Харесай

Тодор Матев, директор ”Продажби на дребно” в ”ЧЕЗ Електро България” АД: Потребителите да плащат безкасово

Препоръчваме да се употребяват безкасовите способи за заплащане и връзка от разстояние. Посещението в касови салони да става единствено при последна нужда. Това съобщи Тодор Матев, шеф „ Продажби на дребно “ в „ ЧЕЗ Електро България “ АД.
Г-н Матев, срокът за заплащане на сметките за електрическа енергия е по-дълъг от нормативно избрания и е 20 дни. Как, обаче, клиентите могат да платят фактурите си, като отвред ни приканват да си останем вкъщи?

В обстановката на изключително състояние предлагаме сметките да се заплащат от разстояние, което ще понижи риска, както за нашите клиенти, по този начин и за чиновниците, които работят в офисите. Възможностите за безкасово заплащане са доста и обезпечават на клиентите задоволително сигурност. ЧЕЗ Електро България предлага 9 метода за безкасово заплащане. Едната опция е по банков път. Може да се употребява услугата пряк дебит. Тогава, с експлицитното единодушие на клиента, банката, в която той има разплащателна сметка, превежда дължимата сума от сметката. Друг вид е посредством банкомат, през който дължимата сума се превежда от дебитна или кредитна карта на клиента, откакто той вкара потребителския си номер в ЧЕЗ. Ако, по този начин или другояче, сте стигнали до банков офис, може да попълните платежно разпореждане. Към момента банките работят обикновено. В тази обстановка не е наложително, а и не е целесъобразно, заплащането да се прави посредством посещаване в банков офис.

Може да се употребяват опциите на интернет, като клиентът може отдалечено да подреди да бъде осъществено заплащане от обслужващата банка по сметката на ЧЕЗ. Друг вид е като се употребява системата ePay (www.ePay.bg) за разпореждане на заплащането, като авансово би трябвало да бъде направена регистрация. Системата UPAY на ОББ (https://www.ubbpay.bg) разрешава заплащането да се извърши без предварителна регистрация. Може да се употребяват и услугите на „ Транскарт файненшъл сървисис “ (www.transcard.bg), като заплащането се подрежда ръчно или автоматизирано, по интернет, след регистрация в уеб страницата на финансовата компания „ Транскарт “. На разположение на клиентите е и уеб сайтът на iCard (www.icard.bg), посредством който те могат да разпоредят заплащането непосредствено от персоналната си страница, след авансово направена регистрация.

ЧЕЗ Електро предлага също и опция за заплащане посредством мобилните телефонни устройства с изпращане на sms. За задачата е належащо клиентът да има мобилен телефон с номер към български оператор и годна банкова карта. Услугата се предлага от ePay и iCard. Важно е да се уточни потребителски номер. За превеждане на дължими суми клиентите могат да употребяват и над 1 000 терминални устройства на Cashterminal, като употребяват потребителския си номер и номер на фактура.

Подробна информация за всички способи за заплащане и линкове към съответните финансови организации може да се намерят на уеб страницата на ЧЕЗ Електро (www.cez.bg), секция „ За клиента “, подсекция „ Начини на заплащане “. Безкасовите способи на заплащане икономисват време и старания на потребителите и ги вършат самостоятелни от мястото и работното време на касите.

Остава ли опцията за заплащане на каса?

Разбира се, разполагаем на клиентите са 6 280 места за заплащане, в това число каси на сътрудниците ни „ Изипей “, „ Фастпей “, „ Български пощи “, Банка „ ДСК “, „ УниКредит Булбанк “. Навсякъде в тях се съблюдават разпоредените протевоепидемични ограничения за ограничение опцията от заразяване с COVID-19 и вътре се позволяват дребен брой хора. Молим клиентите да бъдат търпеливи, в случай че се постанова да изчакат реда си извън.

Препоръката ни е визитата в касовите салони да става единствено при последна нужда, като се избират другите благоприятни условия за заплащане на фактурите за електрическа енергия.

И с цел да сме потребни на потребителите, по какъв начин те могат да се свържат с сдружението?

Препоръчваме клиентите да се свързват с ЧЕЗ Електро от разстояние. Това става посредством телефонната линия 0700 10 010 и имейла [email protected]. Полезна потребителска информация се съдържа и на уеб страницата на компанията www.cez.bg, секция „ За клиента “.

Продължават да работят и нашите центрове за клиенти. Те обслужват клиенти всеки ден от понеделник до петък от 09:00 ч. до 15:00 ч. В тях също сме взели всички противоепидемични ограничения. Помещенията се дезинфекцират, като обслужването е проведено при съблюдаване на рекомендациите на Министерство на здравеопазването за разстояние сред чиновник и клиент, както и сред нашите чиновници. Ако се постанова изчакване, предлагаме това да става извън. Правим го за запазване както на здравето на потребителите, по този начин и това на чиновниците ни, на които желая да изразя голямата си признателност, че не престават да извършват служебните си задължения и да бъдат в интерес на клиентите в актуалните изключителни условия. Тези чиновници също имат фамилии, също имат терзания. Но сега не става въпрос единствено за осъществяване на нормалните служебни отговорности, а за осъществяване за професионален, цивилен и публичен дълг.

Банкови сметки на „ ЧЕЗ Електро България “ АД за битови клиенти:

СИТИ Банк IBAN: BG62 CITI 9250 1111 1CEZ EL и ING Банк IBAN: BG97 INGB 9145 1111 1 CEZ EL; за бизнес клиенти ING Банк IBAN: BG72 INGB 9145 7777 7CEZ EL и СИТИ Банк, IBAN: BG37 CITI 9250 7777 7CEZEL

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР