Преподобна Ксения Римлянка се родила в Рим като дъщеря на

...
Преподобна Ксения Римлянка се родила в Рим като дъщеря на
Коментари Харесай

Преп. Ксения Римлянка. Блаж. Ксения Петербургска

Преподобна Ксения Римлянка се родила в Рим като щерка на популярен сенатор и носила името Евсевия, което отговаряло на нейното религиозно въодушевление, тъй като Евсевия значи благочестива. Когато станала госпожица, родителите й я сгодили за един придворен и сенатор. Иначе обаче мислила благочестивата Евсевия.

Тя от дълго време била решила да посвети целия си ангелоподобен живот на Иисус Христос.
Времето на сватбата наближавало. Никой и не подозирал бурята в чистата душа на Евсевия, чиито мисли били устремени единствено към осъществяването на нейния заветен обет за непорочие. Усърдно се молила и най сетне взела едно самоуверено решение: да напусне скрито родителския дом и да изчезне вечно от суетния свят на римската аристокрация. Тежко било за нейното нежно сърце да аргументи такава тъга на благородния татко, на благата майка. Но по-скъпи от всичко за нея били словата на Спасителя:

" Който остави... татко или майка... поради Моето Име, ще получи многократно и ще наследи живот безконечен " (Мат. 19:29). Възторжено състрадание и всеотдайна лоялност тя срещнала от двете си служителки, с които прекарала цялото си детство. По поръка на своята стопанка двете девойки раздали на бедните всичко, което прикрито могла да отдели Евсевия от персоналното си владеене. Преоблечени в мъжки облекла, снабдени с малко злато за най-дребните си разходи, те се промъкнали в потайна нощна доба през инцидентно отключените врати на бащиния дом и съумели да се качат на един транспортен съд за далечна Александрия. Оттам доплували до остров Коа, който се намирал на 54 километра южно от Халикарнас, в малоазийска Кария.

На дребното островче Евсевия наела една бедна къщица и помолила своите спътнички за две неща: да я смятат за равна на себе си и да я назовават единствено Ксения, което значи странница. Скрита зад това име, тя желала да заличи всички следи от своя генезис и фамилия, с цел да не я открият родителите й. Верните и единомислени девойки изпълнявали категорично желанията на своята предходна стопанка и ревниво подражавали на нейния недопечен монашески живот.

Само едно липсвало на тези предани Христови невести: те имали потребност от духовно управление и от отбрана на тяхната душевна непорочност. Скоро Бог им изпратил подобаващ отец.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР