Преподавателят по конституционно право д-р Петър Илиев, който беше номинация

...
Коментари Харесай

Петър Илиев официално обявен за плагиат

Преподавателят по конституционно право доктор Петър Илиев, който беше номинация на ИТН (ИТН)) за вицепремиер и министър, е изплагиатствал 92 страници от книгата си " Компетенцията на Народното събрание " от дисертацията " Парламентарен надзор " на доцент Наталия Киселова. Това е единомислещото умозаключение на Етичната комисия към Софийския университет, която извърши инспекция след подадени три сигнала при започване на август, когато се разгоря абсурдът. Становището на Етичната комисия идва 45 дни след сезирането, когато абсурдът като че стартира леко да утихва. Публикация на уебстраницата на СУ от през днешния ден още веднъж възбуди духовете и стана топ вест за множеството медии. " Въз основа на резултатите от инспекцията Етичната комисия излезе със мнение, че в книгата на доктор Петър Илиев " Компетенцията на Народното събрание " е налице плагиатство ", се споделя в известието.

Особено значимо е, че решението на седемчленната Етична комисия е взето единомислещо и в детайли обосновано в мнение, Според членовете на комисията плагиатството е нарушаване с особена тежест, което постанова дисциплинарно наказване " освобождение от академична служба ". Става ясно, че ректорът на университета проф. Атанас Герджиков към този момент е отправил искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата по преустановяване на контракта на Илиев. В Закона за висшето обучение се планува, че членовете на университетския състав се освобождават " при потвърдено по открития ред плагиатство ".
Опит за възпрепятстване на инспекцията
От мнението се коментира и на книгата, което изненадващо се появи след назначение на инспекцията. На 13 август издателство `Нова звезда " по лична самодейност " изпраща за задачите на инспекцията два екземпляра от книгата " Компетенцията на Народното събрание ", състояща се от 618 страници, за които се твърди, че са отпечатани през 2015 година от същото издателство ". Интересно е, че писмото, с което двете книги са изпратени, е без име на адресант и без автограф на издателството. След питане от страна на комисията издателството удостоверява изпращането на книгите, " като връща писмото с името на Н. И. шеф ", се сочи в мнението.

Несъответствието в броя на страниците на книгата на Илиев е предизвикало членовете на Комисията да потърсят копия от цялостната версия на книгата, състояща се от 697 страници. Екземпляри от нея са открити в библиотеката на Катедрата по конституционноправни науки към СУ, библиотеката на Нов български университет и библиотеката на Юридическия факултет на СУ. Двама прависти, единият от които арбитър, са дали на комисията и персоналните си копия на ккнигата.

Според съпътстващото писмо към екземпляра от библиотеката на ЮФ " Петър Илиев е предал на библиотеката 5 екземпляра от книгата, които по негова воля не са били заведени съответно в базата данни и се съхраняват в хранилището на библиотеката, без да се употребяват от читателите й ". Това ненапълно изяснява недостига на налични копия от изданието, когато беше най-издирвано при започване на абсурда през юли.

Доказателства, че в началото книгата на Илиев е съдържала 697 страници, над 80 от които са били отстранени след това, са съхранени в Google и даже в електронния азбучник на Конгресната библиотека на Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР