Преподаватели, служители и студенти в Националната художествена академия (НХА) проведоха

...
Преподаватели, служители и студенти в Националната художествена академия (НХА) проведоха
Коментари Харесай

МОН: Има административни нарушения в НХА, информирана е АДФИ

Преподаватели, чиновници и студенти в Националната художествена академия (НХА) организираха безмълвен митинг против ”информационното затъмнение и неправилното разходване на средствата ” в Академията. Втори месец работещите там не са получавали заплати, бавят се стипендиите на студентите, не стигат парите за прехрана, консумативи и за възнаграждения на моделите.
В основата на проблемите в НХА стоят парите и по-точно техният дефицит, който се усеща все по-сериозно в края на годината. Освен това липсва разговор и бистрота в дейностите на управлението, настояват преподаватели.

Според студентите изискванията в Академията не дават отговор на техните упования.

Въпросите са поставяни неведнъж пред управлението на Академията, само че разговор няма, няма и промени, твърди синдикалният водач доцент Цветан Стоянов.

В момента Инспекцията по труда прави инспекция във връзка със забавените заплати. От синдиката подозират управлението във финансови злоупотреби и питат с какви пари се заплаща за построяването и действието на филиала на Академията в Бургас.

Дефицитът ни не е 800 000 лв., както се твърди, а доста по-малко, твърди проф. Драчев. Той обаче признава, че има дефицит на средства и се надява на поддръжка от просветното министерство.

„ Министерството беше известено едвам през вчерашния ден с писмо на синдикалната организация на МОН. Сега е късно да се помогне на Академията. Според Закона за висшето обучение е дадена автономност на висшите учебни заведения. Ректорът е разпоредник с бюджета на висшето учебно заведение и би следвало да направи по този начин, че бюджетът да бъде разходван по допустимо най-публичния и най-целесъобразния метод “, изясни Соня Кръстанова, шеф на дирекция „ Финанси “ в МОН

„ В НХА е юридически одит от 2017 до юни 2019 година. Има открити нарушавания, за които е осведомена Агенцията за държавна финансова ревизия. Нарушенията са най-вече административни – начислявани % прослужено време не върху главната заплата, а върху спомагателните възнаграждения; нецелесъобразно разходвани средства за стипендии, които са употребявани за погашение на цивилен контракти и за външни услуги “, посочи тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР