Преподаватели по физическо възпитание или професионални треньори да водят допълнителния

...
Преподаватели по физическо възпитание или професионални треньори да водят допълнителния
Коментари Харесай

Преподаватели по физическо или треньори в училище - кой плаща сметката?

Преподаватели по физическо образование или професионални треньори да водят спомагателния час по спортни действия в учебно заведение? Този въпрос още веднъж бе издигнат в подтекста на присъединяване на спортния министър Красен Кралев в утринния блок на Нова телевизия от през днешния ден (23 януари).
Относно развиването на всеобщия спорт у нас, Кралев напомни, че по закон в учебните заведения в третия час по физическо образование може да преподават професионални треньори и те да видят дали има надарени деца в обещано спортно направление .
„ Още по време на първия ми мандат вкарахме смяна в закона за учебното образование. За страдание, има го по закон, само че на процедура не се получава. Директорите не желаят да го ползват. Не желаят да вкарват треньори в учебното заведение, не мога да ви кажа за какво ", уточни още Кралев.
Директори на учебни заведения, с които съумя да се свърже, потвърдиха, че по отношение на така наречен " трети час физкултура ", който в действителност е час по спортни действия, условието е да се наемат или учители по образователния предмет, или треньори по даден тип спорт . И в двата случая обаче учебното заведение би трябвало да отдели средства от делегирания си бюджет, с цел да заплати този спомагателен час . Нещо повече, когато изключително в дребни обитаеми места няма треньор, шефове са принудени да дават този спомагателен модул на учители по физкултура, като от време на време се постанова и преструктуриране на норматива часове .
Министър Кралев не разяснява по-рано дали и какво възнаграждение би трябвало за такива треньори, с цел да дойдат в час по физическо в едно нормално школо .
Той обаче уточни като добър образец община Варна, в която има 12 учебни заведения, които са позволили треньори от 11 типа спорт – футбол, ръгби, хандбал и други Треньорите идват гратис, клубовете имат интерес и пращат треньори, които водят часа, дружно с учителя по физическо “, изясни още министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР