Препаратът на фармацевтичната компания Novavax се включва късно в имунизационната

...
Препаратът на фармацевтичната компания Novavax се включва късно в имунизационната
Коментари Харесай

Създадоха нов вид COVID ваксина, която пази и от грип

 Препаратът на фармацевтичната компания Novavax се включва късно в имунизационната акция против Ковид-19. Но той може да изиграе основна роля в нея, тъй като е ефикасен, елементарен за превозване и предпазване. Освен това доста бързо могат да бъдат създадени огромни количества от него, пише  " Дойче веле ".

По данни на Novavax тяхната ваксина демонстрира успеваемост от 90,4%. От тестванията излиза наяве, че след слагането на втората доза са регистрирани 90% по-малко болести с ковид. Срещу приблизително тежко и тежко протичане на заболяването отбраната е 100%. В третата фаза от клиничните проби на препарата, извършена на 119 местоположения в Съединени американски щати и Мексико, са взели участие 29 960 души.

От групата, на която е обещано плацебо, 63 доброволци са се разболели от ковид, като 10 от тях са със приблизително тежки, а четирима – с тежки признаци. В групата, която е получила действителната ваксина, са регистрирани 14 случая на Ковид-19, и при всеки един от тях заболяването е минала леко. Не са регистрирани тежки странични резултати, а единствено нормалните – леки болки на мястото на убождането, главоболие и отмалялост.

В Съединени американски щати и Мексико, където е протекла тестовата фаза, е публикуван главно английският вид на вируса B.1.1.7, което значи, че препаратът е ефикасен против него. Срещу разновидността B.1.351, който за първи път беше открит в Южна Африка, успеваемостта е 49 %. За останалите разновидности на вируса – Gamma и Delta - няма налична информация.

Ваксината на Novavax не е нито векторна (като AstraZeneca и Johnson&Johnson), нито иРНК (като BioNTech/Pfizer и Moderna). NVX-CoV2373, както е наименованието на препарата, е основана върху протеини. Ваксината работи на същия принцип като имунизациите против хепатит В и тетанус: имунната система реагира на протеините в препарата. Имунната реакция е доста по-бърза.

В допълнение, NVX-CoV2373 е комбинирана ваксина, която би трябвало по едно и също време да може да защищава от ковид и сезонен грип. Според института " Роберт Кох ", всички нормални имунизации могат да се комбинират и ползват по едно и също време. Не е допустимо комбинираните имунизации да основават предизвикателство за имунната система. Съмнително е обаче дали комбинацията няма негативен резултат върху успеваемостта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР