Преобразуването на Лозенец от правителствена в редова болница към Министерството

...
Преобразуването на Лозенец от правителствена в редова болница към Министерството
Коментари Харесай

Държавата бави преобразуването на “Лозенец“ от правителствена в обикновена болница

Преобразуването на " Лозенец " от държавна в редова болница към Министерството на здравеопазването се бави към този момент с месец над планувания в закона период. В началото на февруари депутатите гласоподаваха промени в Закона за лечебните заведения, които плануват болничното заведение да бъде преобразувана от ведомствена към Министерския съвет в комерсиално сдружение към Министерство на здравеопазването. С признатите промени беше даден период от 6 месеца, който изтече на 12 август.

Преобразуването на болница " Лозенец " обаче към момента не е приключило и тя продължава да бъде вторичен разпоредник с бюджет към Министерския съвет, излиза наяве от отговор на Министерство на здравеопазването до Mediapool. Болницата продължава да извършва и специфичните си функционалности на държавна, както стана ясно след случая, при който пострада ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която беше превозена с хеликоптер от Шумен до София поради счупена ключица.

Към преобразуването на " Лозенец " в редова болница се пристъпи в края на предходната година, откакто в началото кабинетът я предложи за бъдеща детска болница с претекста, че властта се лишава от една привилегия и я отстъпва на децата. Това обаче породи недоволството на академичната общественост в Медицинския факултет на Софийския университет, чийто декан е шефът на болничното заведение проф. Любомир Спасов. Под напън държавното управление се отхвърли от концепцията, само че по повеля на премиера Бойко Борисов стартира промяна на болничното заведение.

" Държа тя да си отиде към Министерство на здравеопазването, както всички останали лечебни заведения, да се споделя " Лозенец " и да се махне " държавна ", което ме нервира ", разпореди тогава Борисов.

Преобразуването на болничното заведение обаче се бави, защото се чакат актове на други административни органи, обясниха от Министерство на здравеопазването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР