Пренареждането на жълтите павета в София, което блокира за няколко ...

Пренареждането на жълтите павета в София, което блокира за няколко

Столична община наложи 100 000 лв. глоба заради жълтите павета

Пренареждането на жълтите павета в София, което блокира за няколко седмици центъра на столицата, предизвика доста полемики през последните дни. Причината - крайният резултат бе надалеч от предстоящото. Сега, след подаден сигнал за увреждане на културно завещание, Столична община наложи санкция.

Глобата в размер на 100 000 лева. се постанова на „ Трейс Груп Холд “ за позволено увреждане на керамичните (жълти) павета при ремонта на Зона 4 от градския център, прецизират от пресцентъра на общината.

В него се споделя, че " след подаден сигнал за съзнателно строшаване нацяло керамично паве от строителен служащ е формиран констативен акт от Столичната община. Наказателното разпореждане ще бъде издадено по член 20 от Закона на устройство и застрояване на Столична община, така като той планува по-високи санкции за разваляне от Закона за културното завещание ".

Жълтите павета, които са положени в центъра на София първоначално на ХХ век, са оповестени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна полезност през 2016 година със заповед на министъра на културата по предложение на кмета на Столична община и решение на Столичния общински съвет.

За позволеното съзнателно увреждане кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова изпраща сигнал и до Софийската градска прокуратура.

В края на юли стартира пренареждане на жълтите павета като част от ремонта на Зона 4 от центъра на София, който завърши в средата на септември. Малко по-късно обаче се появиха проблеми, в някои сектори паветата се разместиха.Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели през предходната седмица, че " в секторите, в които има разбърквания, ще се пренареждат паветата до тогава, до момента в който се наредят като хората - колкото пъти би трябвало, толкоз пъти ще ги пренареждат ".

Източник: profit.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg