Премръзналите от студ щъркели, приютени в силистренското село Зарица, трогнаха

...
Премръзналите от студ щъркели, приютени в силистренското село Зарица, трогнаха
Коментари Харесай

A ако щъркелите бяха клошари?

Премръзналите от мраз щъркели, приютени в силистренското село Зарица, трогнаха целия свят. Хиляди споделяния във Facebook, бурна наслада по новините, обширни материали в " Гардиън ", " Франс Прес "... Вълна от загрижени хора, втурнали се да подават сигнали и да избавят още бедстващи птици в ниските температури. Палят се печки, подготвя се риба, а по-чувствителните усещат леко парене в очите и въздъхват, облекчени от положителното българско и човешко сърце. Нас обаче, въпреки с просълзени очи и възрадвана душа, въпреки всичко ни гризе един въпрос: какво в случай че щъркелите бяха клошари?
Знаем, да предлагаме сходна догадка е просто нечовешко. Разваляме цялата работа. Намесваме нечистоплътна, банална картина, на фона на нежните бели щъркели, на фона на човеколюбивото им избавление. Прецакваме големия книжовен капацитет на историята. Едни премръзнали щъркели будят единствено обич и страдание. Едни премръзнали клошари будят...какво да будят, нищо не будят. Част от градския пейзаж. Пътна маркировка, предупредителни знаци за това до каква степен би могъл да стигнеш, в случай че залитнеш. А да приютиш клошар през ледените месеци – безусловно немислимо. Това, първо, е човек: току виж споделил нещо, изискал друго, неприятна, тежка работа. Второ: върви се оправяй с тоя човек. Болести, ниска хигиена, алкохолизъм, цялостен парадокс. А тъй като щъркелите, за които медиите описват, били пет, дано си представим и сходно количество: пет клошари, братле. У вас. Да им пуснеш печката и да им направиш риба. Не е истина. Собственият ти апартамент ще бъде скандализиран, леглото ти ще те изрита от вас, дрешникът ще разтвори крила и ще отлети през прозореца, ти естествен ли си. И най-важното: каква е вероятността медиите да извърнат внимание на премръзнали хора спрямо премръзнали щъркели?
Всеки един уважаващ себе си редактор на новинарски отдел би отвърнал: пич, няма никаква възможност. Премръзналите хора са хора, заслужили ориста си. Както триумфът има доста стъпала, по този начин и неуспехът допуска една безкрайна и дисциплинирана работа по личната ти съсипия. Ние се занимаваме с вести, не се занимаваме с нелепости. Новините са стока. Стойността им се мери по необикновен коефициент, който умножава цифрата от скалата за непредвидимост по вероятността да изпревариш по рейтинг конкурентната телевизия, плюс резултата онлайн събитие (щъркелът би трябвало да надникне леко вдясно от профила на репортера и да повдигне любопитно към ставащото клюн), всичко това разграничено на броя на безусловно преялите с информация и затъпели от гледане на една и съща крими хроника семейства, чието преситено любознание се раздвижва тъкмо сред 19.35 и 19.37, когато Юксел Кадриев с добре преценена усмивка ще заяви любопитно-добрата вест, която ще раздвижи потъналото в леност зрителско внимание. Щъркелите са история, клошарите са статистика. В йерархията на информацията нещата не се пипат. Това в никакъв случай няма да се промени. Поне до момента в който щъркели не осиновят клошари или клошарите не отлетят на ята със засенчващи небето парцали на юг.
Автор : Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР