Преминаването към лятното време е по-трудно, отколкото към зимното. Защо

...
Преминаването към лятното време е по-трудно, отколкото към зимното. Защо
Коментари Харесай

Как организмът ни да се справи със смяната на часовото време?

Преминаването към лятното време е по-трудно, в сравнение с към зимното. Защо е по този начин?

Естественият темп на биологичния часовник нормално е малко по-дълъг от 24 часа. Тоест всеки ден сме склонни да си лягаме по-късно от нужното. Така „ скокът напред " опонира на естествения темп на тялото. Усещането е като промяна на часовите зони: когато се окажете в друга страна и ви е мъчно да се принудите да си легнете по-рано, тъй като сте привикнали с друг график.

Експертите обръщат внимание на обстоятелството, че доста хора имат недоспиване още в навечерието на прехода към лятното часово време. Така откакто изгубят още един час, те се озовават измежду непрекъснато недоспиващите - може би без даже да го осъзнават. Последствията могат да включват високо кръвно налягане, риск от инсулт или пострадване по време на работа. Това да не приказваме за проблемите с концентрацията и психологичното здраве.

Какво можете да извършите, с цел да се приспособите към лятното часово време?

1. Не започвайте с „ липса на сън ". Уверете се, че вие ​​(и в случай че сте родител, вашето дете) спите задоволително. Повечето възрастни се нуждаят от сред седем и девет часа сън, с цел да действат вярно. Децата имат разнообразни потребности от сън според от това на каква възраст са.

2. Спазвайте режима в навечерието на промяната на времето. Идеалното е да си лягате 15-20 минути по-рано всяка вечер през седмицата преди промяната на часовника. Ранното пробуждане ще ви помогне да заспите по-рано. Опитайте се да се разсъните един час по-рано от нормално в събота - денят преди промяната на часовника. Ако нямате тази опция, просто се придържайте към постоянен график за сън, без огромни отклонения.

3. Използвайте светлината във ваша изгода. Светлината е най-силният сигнал за конфигурация на вътрешния часовник. Опитайте се да бъдете на ярка светлина, откакто се разсъните и в случай че живеете на място, където естествената светлина е лимитирана заран, използвайте изкуствена светлина, с цел да сигнализирате на тялото си да се разсъни по-рано. През нощта минимизирайте излагането на ярка светлина и изключително на синя светлина, предавана от екраните на електронните устройства.

Може да промени ритъма на тялото ви и на идващия ден да се разсъните по-късно от нужното. Вечер екраните могат да бъдат затъмнени, тъй че да излъчват по-малко светлина.

4. Обърнете внимание на вашите утринни и вечерни проекти, тъй като те директно въздействат на режима на сън. В нощта преди промяната на часовника е по-добре да планирате добър сън - за това би трябвало да се успокоите вечерта - да вземем за пример да прочетете книга или да медитирате.

5. Влезте в рутинни извършения заран или рано денем - даже това да е просто разходка из къщата или офиса.

6. Помислете да започнете със закуска с високо наличие на протеини, защото лишаването от сън може да усили апетита ви и желанието ви за храни с високо наличие на въглехидрати и захар.

7. Опитайте се да не пиете кофеин след вечеря, а директно преди лягане - вино и други типове алкохол.

8. Опитайте се да бъдете търпеливи с децата си, до момента в който се приспособяват към лятното часово време - някои деца се приспособяват по-трудно към смяната на времето, в сравнение с други.

Може да забележите по-чести сривове, нервност и загуба на фокус и централизация. Нека вечерта е по-спокойно време, свободно от интернет и телевизия. Помислете за къса 20-минутна сънливост при започване на деня за дребни деца, за които може да е мъчно да се оправят с смяната във времето.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР