Преминаваме ли днес, в Тайванския проток, през опасна геополитическа фаза,

...
Преминаваме ли днес, в Тайванския проток, през опасна геополитическа фаза,
Коментари Харесай

Балканите или Китай – къде ще избухне Третата световна война?

Преминаваме ли през днешния ден, в Тайванския пролив, през рискова геополитическа фаза, която припомня тази на Балканска Европа от началото на лятото на 1914 година? Напредват ли Китай, Съединените щати и Тайван като сомнамбули към въоръжена борба, сходно на Австро-Унгария против Сърбия, съдружник на Русия, след офанзивата в Сараево?

Можем да си зададем този въпрос, когато забележим излишно рискованите позиции, които заемат първо американците, след това китайците, написа интернационалният анализатор и боен сътрудник на френския вестник Le Figaro Рено Жирар.

Наистина ли трябваше американката Нанси Пелоси, ръководител на Камарата на представителите от Демократическата партия, да посети Тайван на 3 август 2022 година, знаейки, че това посещаване ще вбеси китайската комунистическа власт? Не беше ли задоволително за морала на смелата тайванска народна власт това, че Джо Байдън на конференция в Токио на 23 май 2022 година, увери, че Америка ще се намеси военно, в случай че островът бъде атакуван от силите на комунистически Китай? След митингите на Пекин Вашингтон обясни, че нищо не се е трансформирало в статуквото от 1978 година насам: Америка публично признава единствено един Китай, само че Пекин се въздържа от предприемане на насилствени ограничения против Тайпе. Беше ли належащо госпожа Пелоси, черната овца на китайските комунисти, да налива още масло в огъня? И по този начин, какви дипломатически преимущества носи политиката на размахване на червен парцал под носа на бика?

Три месеца преди междинните избори (в първия вторник на ноември), които дават обещание да бъдат извънредно сложни за Демократическата партия на Съединени американски щати - която може да загуби болшинството си в Камарата на представителите в интерес на Републиканската партия - разбираме, че госпожа Пелоси искаше да се вдигне звук към нея. Но изборът на подобен провокативен дипломатически метод от нейна страна беше безконтролен.

Китайската несъразмерна реакция не беше по-отговорна. PLA (Народната освободителна армия) провежда въздушни и морски маневри в Тайванския пролив, на моменти много оттатък междинната линия сред континентален Китай и острова. Това са най-важните военноморски маневри, които комунистически Китай в миналото е провел към Тайван. През ноември 2022 година ще се организира 20-ият конгрес на Китайската комунистическа партия. Президентът Си Дзинпин има намерение да се кандидатира за трети мандат и желае да се покаже там като мощен човек. Искането за присъединение на остров Тайван към континенталната татковина безспорно се споделя от голямото болшинство китайци. Основните претекстове за дейностите на Нанси Пелоси и Си Дзинпин сега могат да бъдат търсени във вътрешната политика. А няма нищо по-опасно от външна политика, водена от вътрешни политически съображения.

Тъй като доста кораби на Военноморски сили на Съединени американски щати кръстосват интернационалните води в тази част на Китайско море, имаме работа с избухлива обстановка. Защото към този момент не можем да изключим китайско-американски морски случай, който би влошил обстановката. И под медиен националистически напън, в Китай, както и в Съединените щати, може да се сътвори ескалация, която никой скоро няма да може да спре. След атентата от 28 юни 1914 година против престолонаследника на Австро-Унгария, виенската преса наля доста масло в огъня, без да премери заплахите, които грозят европейския континент.

Опасно е както за китайците, по този начин и за американците да пипат статуквото на Тайван. Има една стратегическа неизясненост: то би трябвало да се резервира непременно. В неотдавнашна публикация на National Interest професорът от Харвард Греъм Алисън уточни, че в случай че политиката на сомнамбулизъм на държавните управления на Съединени американски щати и Китай продължи както нормално, историята ще се повтори както нормално - т.е. ще имаме война. Сценарият на апокалипсис не е толкоз сложен за писане: Русия ще се причисли към Китай и посредством играта на съюзи ще се окажем в Трета международна война.

Китайският мач е по-опасен от украинския. Колкото и ужасяваща да е, войната в Украйна остава лимитирана. Западът съобщи, че силите му няма да навлязат на територията на атакуваната Украйна и че ще се въздържат да й доставят оръжия, които могат да доближат до територията на Русия. Руснаците заявиха, че няма да употребяват тактическите си нуклеарни оръжия, непокътнати за случай на застрашаване на жизненоважен съветски интерес. Освен това Организация на обединените нации оказва позитивно влияние на спора, както се вижда от зърнения кулоар сред Одеса и Босфора.

Уви, такива маркери сега не съществуват в Източнокитайско море. И не тъй като светът е живял седемдесет и две години без директна борба сред велики сили, само че този нуклеарен мир ще бъде продължен механично.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР