Преминаха поредните извънредни парламентарни избори в България. Нарастват политическата нестабилност

...
Преминаха поредните извънредни парламентарни избори в България. Нарастват политическата нестабилност
Коментари Харесай

БСП ще копае ли дъното или ще се оттласква нагоре?

Преминаха следващите изключителни парламентарни избори в България. Нарастват политическата неустойчивост и политическото настървение. Във властта и към властта са се вкопчили властогонци от всички партии и от всевъзможни мащаби. Това за десните партии е нещо обикновено, само че за Българска социалистическа партия не би трябвало да бъде по този начин. Не би трябвало, само че е по този начин. В годините на прехода от социализъм към див балканско-ориенталски капитализъм Българска социалистическа партия се опари грубо. В нея бе натрапен от горната страна процесът на социал-демократизиране, а по-късно и на социал-либерализиране и неолиберализиране под диктовката на Съединени американски щати, Европейски Съюз, ПЕС и вътрешни властогонци. И този развой протече и тече под маската на социалистическа книжовност. В последните години в управлението се образува, метафорично казано, котерия от властогонци. А в този момент равносметката е жестока.

Началото за Нинова бе сполучливо. Бе издигната и подкрепена удачна кандидатура за президент. Но след триумфа в президентските избори бяха позволени груби вътрешно-партийни неточности: отстраняването на по-ляво мислещите партийни дейци от всички вероятни управителни органи и позиции в партията и недопускането им за присъединяване като претенденти в идващите парламентарни избори; създадената бе продясна предизборна платформа с ляв социалистически изказ. В пропагандните предизборни срещи и изявленията през 2017 година, а и по-късно, преди всичко бе поставяна непрестанно позицията на угриженост и за отбрана на бизнеса. В Българска социалистическа партия се стартира една самоцелна вътрешнопартийна активност за определяне цялостно владичество на десни политици. Променен бе Уставът на Българска социалистическа партия и под маската на „ разширение на демокрацията “ бе извършен самоцелен директен избор на Председател на партията. Всичката пара на партията в отиде в свирката, без двигателната мощ за локомотива. И при минимален намек за противоречие с провежданата от управлението на Българска социалистическа партия дясна политика следваше премахване и даже изключване от партията, водене правосъдни каузи против социалисти за „ клюка “. Във основни организационни места се вкараха послушни хора, които сякаш нямаха място в Българска социалистическа партия (Гуцанов и др.) и други Освен по-левите социалисти (Миков, Стоилов, Мерджанов, Жаблянов, Божинов, проф. Добрева и т.н.) бяха отстранени управителните дейци на редица партийни организации като тези в София, Пловдив, Казанлък, Видин, Монтана и така нататък Създадена бе конфронтационна обстановка с известни фигури в Българска социалистическа партия и най-много дами – М. Манолова, Д. Златева, Ел. Йончева, В. Богданова, В. Лечева, В. Дърева, В. Христова, Шаренкова и така нататък Не бяха подминати и мъжете – Анжел Вагенщайн, Станишев, проф. Б. Чуков, Ст. Владимиров, Крум Зарков, К. Паргов и доста други. Конфронтационният жанр се придвижи и в борбата против съдружниците на Българска социалистическа партия в лявото пространство. Коалицията „ Българска социалистическа партия лява България “ бе дърводелски ремонтирана и изменена на „ Българска социалистическа партия за България “. Това бе очевиден знак пред обществото, че управлението на Българска социалистическа партия се отхвърля от лявата концепция.

Особено впечатляваща бе „ външната “ борба. В Народното събрание в речите на Нинова, и другите дейци на Българска социалистическа партия, звучеше безпределно рефренът за битка против ГЕРБ и Борисов. Хората желаят да видят и чуят действителна лява политика, а освен какъв брой неприятни са ГЕРБ и Борисов. И като я няма лявата политика, няма и леви гласоподаватели. Политическото водачество е освен да се приказва конфронтационно, само че и да се отстояват ползите на представляваната посредством партията значима социална група. Говореното е едно, а гласуването е друго нещо. По основни въпроси в Народното събрание парламентарните групи на ГЕРБ и Българска социалистическа партия гласоподават дружно: за АЕЦ „ Белене “, тъй че да се провали проекта; за хартиените самолети от САЩ; за избиране претендентът на ГЕРБ Сотир Цацаров за началник на КПКОНПИ; избора на ръководител на комисията за контролиране на цените на силата Иван Иванов? Тази външно-партийна противоречивост (едно приказваме, друго правим) бе прикривана посредством борбата с външния зложелател, вътре в Българска социалистическа партия. Кой ли от дейците на Българска социалистическа партия, неуместен на управлението, не бе набеждаван за човек на Борисов и обругаван без доказателства? Отличителна линия, която се вижда от всички в обществото е непоследователността, разминаването сред оповестени позиции и следващи дейности, т.е. прекрачването на така наречен „ червени линии “.

Разминаването сред думи и каузи е най-опасното нещо за една политическа партия. Поради това се сринаха Съюз на демократичните сили, Национална движение „Симеон Втори", НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация, ДБГ, АБВ и други А в този момент да напомним обявените преди влизането на Българска социалистическа партия в държавното управление на К. Петков на т..нар. „ червени линии “.

Първата алена  и най-важна социалистическа червена  линия  е грижа за хората на труда, бедните и онеправданите. Ръководството на Българска социалистическа партия обществено непрестанно анонсираше, че се грижи за бедните, само че всъщност участваше в политиките за подкрепяне и отбрана на ползите на бизнеса. Едно обещаваше, друго правеше. Още в съглашението с десните Българска социалистическа партия възприе извънредно дясната политика, че налозите на богатите няма да се покачват, а единствено ще се понижават и че няма да има необлагаем най-малко за бедните. Премълчано бе, че богатите в България заплащат най-ниските в Европа корпоративни налози, в размер колкото заплащат и най-бедните бедняци в страната и по какъв начин върху големите приходи на предприемачите като дивиденти се заплащат мизерните 5%. В множеството европейски страни този налог е 15-20%. Средногодишно в България са раздават като дивиденти към 7 милиарда лв. и върху тях се начислява към 360 млн. лв. налози. Ако този налог е 10% то това ще са 720 млн. лв., а в случай че той е 15%, колкото е данъкът на едноличните търговци, то тогава държавната хазна ще получи над 1 милиарда лв.. Два съответни образеца. През 2018 година депутатът Делян Пеевски получава като дивиденти 7 609 002 лв. и заплаща налог единствено 380 450.10 лв.. Бившият министър Събев за 2021 година е получил като дивиденти 21.08 млн. леваи е внесъл налог от 1 054 000 лв.. Ако този налог бе колкото на служащия с минимална работна заплата (10%) той би трябвало да заплати два пъти повече, или на Събев му „ икономисват “ над 1 млн. лв. налог.

Първата социалистическа полезност бе и е правдивост. Но тя е забравена доста добре от властогонците от Българска социалистическа партия в Народното събрание. Безобразно ГЕРБ, а и четворната коалиция понижават налога Данък добавена стойност върху някои артикули в интерес на бизнеса и в ущърб на бедните. Намалена ставка, само че парите отиват не в джоба на всеобщия безпаричен консуматор, а в джоба на богаташа – производител и търговец. Така направиха хората на Алибегов (ресторантьори и други подобни) – гушнаха парите от пониженото Данък добавена стойност и приходът на хазната понижа с доста стотици милиони лв.. Така става и с нулевата ставка Данък добавена стойност за хляба. Хората на Кукушева (хлебари, брашнари и др.) всеобщо лъжеха, че понижават цените, а те се покачиха с 30% плюс още 11%, които прилапват от понижения налог. Ето по какъв начин изчезват парите за опазване на здравето, обучение, просвета и просвета.

Когато десните и левите мислят и работят еднообразно, дали левите са десни или десните са леви? На 31 август 2022 година четем в Интернет, че В. Горанов декларирал: „ не е добра концепция да се подвигат налозите “. Същият ден изказване и на Нинова: „ няма да позволим повдигане на налози “. Кой кой е? Пак ли си плюха в устата? Но освен тези двамата, а и Хр. Иванов, военачалник Гном, Йордан Цонев, Каримански, Ас. Василев, К.Петков, Лорер и Събев. Всички са десни и са срещу увеличение на безбожно ниските налози на богатите и са за плячкосване на бедните посредством безпределно ниските минимални работни заплати и безбожната далавера на цените. Характерно за социалистическата лява политика е повишение на налозите на богатите и понижаване на налозите на бедните с цел да се преодолее голямото неравноправие и бедността в българското общество. В множеството европейски страни с изключение на по-високи данъчни ставки за богатите (прогресивен данък) има и висок налог разкош. В България няма. Никой не заплаща спомагателен налог за скъпи яхти, самолети, хеликоптери, дворци, диамантени украшения и така нататък Не се ли оказаха десните Борисов, Горанов, Хр. Иванов, Й. Цонев, Каримански, Ас. Василев и К. Петков от едната страна и сякаш левите Нинова и Р. Гечев от другата страна, всъщност еднообразно десни? Европейска ориентировка ли? Ами в случай че сте европейци въведете най-малко междинните стойности на налозите на страните в Европейски Съюз за българския бизнес. Е, няма по какъв начин с дясна данъчна политика да печелиш леви гласове? Демагогията на левите изречения към този момент не работи.

Отстъплението на десните пред управлението на Българска социалистическа партия за помощите за майчинството и безплатните детски градини бе с очевидна популистка цел, а не с трайно решение на въпросите на развъждането на децата и образованието им. Това доста добре пролича в предизборната акция, на която харвардците във връзка и без мотив твърдяха, че тяхна е заслугата за решение на тези обществени въпроси.

Втората алена линия ,   необятно обявена от ръководителят на Българска социалистическа партия, бе за неотстъпна позиция за приемането на Северна Македония в Европейски Съюз. И какво стана? Всички заедно запяха песничката „ полегнала е Тодора “ пред самовлюбения Макрон и нозете на Урсула. Антибългарската същина на множеството „ национални избраници “ от ГЕРБ-СДС, „ Демократична България “, Движение за права и свободи, „ Продължаваме подмяната “, на Б. Борисов, Плевнелиев, А. Доган и К. Петков е нещо присъщо. Българска социалистическа партия вместо да заеме прокламираната твърда позиция се огъна, вместо да напусне държавното управление стартира да ругае Има Такъв Народ. Защо 22 депутати от Българска социалистическа партия отпред с майдановеца не гласоподаваха срещу антибългарското решение? Само четирима депутати от Българска социалистическа партия демонстрираха геройство и достолепие.

Третата алена линия , регистрирана като някакъв си необикновен триумф на Българска социалистическа партия, е повишението на пенсиите и обществените заплащания. А хората, пенсионерите (над 2.1 млн. души) са недоволни. Вместо актуализация на база 2020 или 2021 година и увеличение на коефициента за отработена година до 1.5 се употребява остарялото „ швейцарско предписание “. И какво стана? Почти всеобщо неодобрение. Обявеното 10% нарастване приблизително от 1 юли 2022 година бе извънредно мизерно. В същото време формалната инфлация набъбна над 17% и до 30% за питателните артикули и медикаментите. В резултат най-значимо нарастване на пенсиите имат богатите пенсионери от вида на Иван Костов, Левон Хампарацумян, Кр. Каракачанов и няколко хиляди други някогашни и сегашни политици и депутати, някогашни министри и зам. министри, някогашни банкери и така нататък И с какъв брой им се усилиха пенсиите – от 1400 на 3400 лв.. Който може, да включи процентомера.

Увеличението бе изчислено посредством занемаряване на трудовия стаж и актуалното ниво на приходите. Увеличаваха се пенсиите на най-богатите и на тези без трудов стаж. Гьоков бе не запомнил, че е социалист и първата съществена полезност на социалистите и социалдемократите е справедливостта. И той се гънеше и през ден баламосваше обществеността с всевъзможни нови по-високи размери на пенсиите. Обещаваше и не изпълняваше. Бе му задоволително единствено да види единият харвардец и да извършва чинно всичките нареждания на десния финансист. И това ли било алена линия от Българска социалистическа партия? Нещо повече всички депутати бягаха от повишение на тавана за възнаграждение на осигурителните вноски. Той бе нараснал нищожно. В изгода на високоплатените предприемачи, служители, депутати, министри и зам. министри останаха милиони левове, а бе ощетена пенсионната осигурителна система. Гьоков бе не запомнил, че главният принцип на нашата пенсионна система е солидарността, бе не запомнил, че солидарността е съществена социалистическа полезност. Той защитаваше не солидарния принцип, а персоналният себелюбив интерес на депутати и министри. И всички депутати от Българска социалистическа партия гласоподаваха в интерес на богатите и най-много в своя персонална финансова полза.

Идеята за актуализация на пенсиите посредством осъвременяване на база 2020 година бе доста добра. През 2021 година тя бе провалена в Народното събрание от буквоедското, антипенсионерско отношение на тогавашната председателка на Народното събрание Митева (ИТН), на доктор Адемов (ДПС), и от десните градски буржоа от „ Демократична България “. След това управлението на Българска социалистическа партия заемаше една объркана непрестанно меняща се позиция според от капризите на харвардците. Ръководството на Българска социалистическа партия се отхвърли от вярната и обективна концепция в полза на заемането на четири министерски кресла. От 1 октомври 2022 година единствено един от трима пенсионери ще получи мизерно нарастване на пенсията, т.е. единствено 715 000 души.

Четвъртата алена линия  на Българска социалистическа партия – никакви наказания против Русия, бе прегазена безогледно от олигархическата триада на Политическа партия „ Продължаваме подмяната “ с дейното присъединяване на ГЕРБ-СДС, „ Демократична България “ и протурските русофоби от Движение за права и свободи. Канадецът самичък призна в Народното събрание, че Министерският съвет е обсъждал въпроса за отхвърли да се открие втора сметка в рубли в Газпром и България да продължи да получава на ниска цена съветски газ и всички са се съгласили да не се открива такава сметка. И никой от министрите на Българска социалистическа партия не изрази обществен митинг. А на това съвещание преднамерено не е воден протокол с цел да се скрие политическата отговорност на партиите и министрите. Инфлацията в България внезапно скочи (до 49% в промишлеността), народът всеобщо обедня. Ако това бе действителна алена линия, би следвало четиримата министри на Българска социалистическа партия да изоставен мигновено държавното управление. След началото на военната интервенция на Русия в Украйна, сякаш нямаше да изнасяме оръжие за Украйна. Пак „ да, но не “ (по П. Бочаров). Изнасяме го за Полша или други страни, само че то стреля в Украйна. Законово търговията с оръжие може и да е изрядна, само че морално – надали?  

Петата алена линия бе за унищожаване на комерсиалния статут на лечебните заведения. Това бе една доста добра концепция, само че всъщност нищо не се направи. А българското опазване на здравето е в трагично положение. И това се отразява в най-високата в България смъртност в света. Само от Ковид пандемията в България починаха 37 711 (към 29.09. 2022). Огромно е доплащането на болните за лекуване, въпреки че в Конституцията написа друго – гратис опазване на здравето. Вероятно средностатистически България е страната в света с най-вече частни лечебни заведения, които необмислено изпомпват лимитираните финанси на Здравната каса. Да не приказваме за цените на медикаментите и направленията за експерт.

В така наречен „ червени линии “ липсваха голям брой значими неща. Първото и най-определящото за качеството на образованието е анулация на финансирането на учебните заведения на правилото „ парите следват ученика “, въведен от МОН под егидата на проф. Д. В. Това води до: закриване на стотици учебни заведения и оставане на дребните обитаеми места без училища; утежняване на качеството на образованието. От няколко стотици учебни заведения зрелостниците явили се на матура по български език през 2022 година са постигнали триумф под 3.00. Това се дължи на обстоятелството, че учителите не пишат слаби оценки и пускат в по-горен клас всеки възпитаник, тъй като ще се загуби финансовата дотация и ще понижат учителските заплати.

Защо бяха прекрачени авансово оповестените червени линии? Главната причина е властолюбието, обхванало съвсем цялото управление на Българска социалистическа партия. Не ползите на хората на труда, не ползите на обществено слабите и болните, не ползите на бедните, а персоналните властови ползи. Власт не за народа, а власт за персонална приложимост. Влизането в държавното управление бе груба политическа неточност. България се нуждаеше от постоянно държавно управление. И нищо не пречеше Българска социалистическа партия да поддържа държавно управление на първата политическа мощ, без да взе участие в него, а посредством гласуванията да принуждава това държавно управление да съблюдава оповестените червени линии и цели в обществената политика. Участието на лява партия в десни манифестации, присъединяване в дясна и извънредно дясна политика, колаборацията с извънредно десни обединения нанесе идейни, политически, обществени и електорални вреди на Българска социалистическа партия, изключително през последните две години.

Лявата колаборация с извънредно десните стана под мотото на фиктивния девиз: „ Да запазим евроатлантическата ориентировка “ и да спасим бизнеса и стопанската система в изискванията голям брой рецесии . Е, по какъв начин да повярват гласоподавателите, че Българска социалистическа партия е лява партия, когато нейните министри са ортаци с десните, вземат участие директно в провеждането на дясна политика. Ако в управлението на Българска социалистическа партия е останала някаква, въпреки и  незначителен парченце от ляво социалистическо мислене и нормално човешко достолепие, мигновено би трябвало да си подадат заедно оставките, а не да си играят на ромската улична игра „ тука има –тука нема “, т.е. подавам-оттеглям оставката си.

Чрез политиката на последните държавни управления на България, както и на четворното съдружно, се извършава всеобщо преливане на пари от джоба на бедните в сметките на богатите . От 2020 година насам на частните компании, на богаташите бяха наляти безплатно голям брой милиарди левове от държавния бюджет. Бърка се в кацата с пари на държавния бюджет и се раздава необмислено. Ама с цел да дадеш на някого пари, би трябвало някой преди този момент да ги внесъл в касата. И от импортираните ок. 75% са от Данък добавена стойност, акцизи, мита и такси, т.е. от ползване. Бедните харчат съвсем всичките си пари за ползване, за най-належащите потребности. От потребителите на топлоенергия в крайната цена включват още и така наречен на екологичен налог в размер на 37% от цената. По подобен метод общо към 3/4 от приходите в хазната се събират от бедните 90% българии забележителна част от тях се дават на богатите предприемачи, т.е. безпаричен богат храни.

Нещо повече бизнесът е хранен и посредством заличаване на вероятната държавна конкуренция. В последните си дни четворното държавно управление закри държавната петролна акция. Тя бе основана с цел да може посредством голям брой държавни бензиностанции с по-ниски цени на продаваните горива да принудят частните бензиджии да смъкват най-малко малко цените. Оставени без държавна конкуренция частниците се развихриха и повишиха до небесата цената на горивата. И инфлацията скочи в допълнение. По сходен метод стои въпросът и с концепцията да се сътвори комерсиална държавна аптечна мрежа, която да доставя с медикаменти на по-ниски цени лечебни заведения, медицински центрове и аптеки, в това число и да се открият денонощни аптеки във всички по-големи градове. По създание продажбата на медикаменти не е търговия, а е същностна обществена грижа.

Подпомагането на частния бизнес от страната докара до появяването всеки ден по време рецесията на най-малко трима нови български милионери. Подкрепяни бяха всички, които желаеха, без значение че съвсем всички те не усилиха заплатите на служащите си. Държавата, и най-много Нинова, доближиха до нови високи в ограбването на държавната благосъстоятелност. Някога се възмущавахме, че „ постната пица “ на Дянков водеше до изземване на 80% от облагата на държавните предприятия и по подобен метод те бяха декапитализирани. Депесарът Орешарски (седесар по рождение) малко се засрами и понижи изземването от 80% на 75%. А в този момент Нинова като министър на стопанската система сложи върха – иззема се 100% от облагата на държавните предприятия и посредством помощта за частните бизнеси страната (т.н. народът) подхранваше частния бизнес. И това, когато десните не престават да настояват, че държавната благосъстоятелност била губеща! Губеща, но храни частния бизнес!? А какъв е българският частен бизнес, който ние отглеждаме? Той заплаща най-ниските в Европа трудови хонорари. Неговите компании са най-енергоемките и най-изостанали в софтуерно отношение, с най-ниска социална продуктивност на труда. В същото време подхранваните предприемачи купуват персонални скъпи парцели в чужбина, самолети, мерцедеси, строят покои и дворци за фамилиите, крият парите си в офшорни компании, не заплащат застраховките на служащите и така нататък

Това е ситуацията. Каквато и предизборна стратегия да напишат сегашните управителни дейци на Българска социалистическа партия, към този момент съвсем никой отвън партийните редици, не им има вяра. А и не си прави труда да я прочете. Загубеното публично доверие не се връща с потребление на социалистическа изразителност. Дори леви присъщи за социалистическа партия планове се одобряват с съмнение заради практиката съвсем постоянно това партийно управление да минава поставените от самото него червени линии. Обявеното и насаждано в предизборната акция блаженство в присъединяване в ръководството се оказа подправено. На 2 септември Нинова твърди “Свършихме добра работа “ и заканата, че „ политиката, която вършихме до момента да продължи “, т.е. продължаваме да следваме десният курс. Няколко дни по-късно народен представител от Българска социалистическа партия твърди: „ Показахме, че когато влезем във властта изпълняваме поръченията си “!!!, както и безсмислието изречено от някогашен министър от Българска социалистическа партия (5.09. 2022 г.): „ показахме, че каквото предлагаме като съпротива, го осъществяваме в ръководството “. Да, когато бяхте в съпротива твърдяхте, че на власт ще въведете необлагаем най-малко на трудовите хонорари, ще се вкара напредничав налог на физическите лица, че ще се отстрани комерсиалния принцип в опазването на здравето и така нататък „ Добрата работа “ я свършихте като кучето на равнищата. И хората схванаха това. И това го удостовери социологическото проучване на Сова-Харис, чиито резултати (16.09.2022 г.) демонстрираха, че две трети от интервюираните смятат, че четворната коалиция несполучливо се е справила с ръководството на страната. И един различен детайл, който отблъсна редица гласоподаватели от Българска социалистическа партия, бе внушението, че Българска социалистическа партия ще продължи съдействието с десните партии, че до момента Българска социалистическа партия е била сигурен дирек в стабилността на държавното ръководство на крайната десница. Ръководните дейци на Българска социалистическа партия не помниха максимата, че „ когато те хвалят десните, знай че не си ляв “.

Предварителните резултати от изборите образно демонстрират и още нещо. В предизборната битка основните участници в борбата за повече депутати в Народното събрание водеха своите акции, ориентирани против основните си съперници (или врагове): ГЕРБ-СДС против „ Продължаваме подмяната “, прекратиха офанзивите против президента и единствено отвреме-навреме се заяждаха с Българска социалистическа партия и мълчаха изцяло за ДПС; Политическа партия „ Продължаваме подмяната “ и „ Демократична България “ не нападна лявата Българска социалистическа партия, а насочиха удари си върху Има Такъв Народ и ГЕРБ-СДС и против служебното държавно управление. Българска социалистическа партия в акцията не подлагаше на критика извънредно десните „ Продължаваме подмяната “ и „ Демократична България, понижи тембъра на рецензия към ГЕРБ, само че концентрира цялата си политическа отплата против президента и служебното държавно управление, сякаш им предстояха не парламентарни, а президентски избори. Разбираема е злобата на седесара Калоян Методиев и на Свиленски против президента Радев, само че е неразбираема позицията на управлението на Българска социалистическа партия, да обругава българския президент, за който са дали своят вот над 90% от членовете на Българска социалистическа партия и голямата част от лявомислещите хора в България.

За Българска социалистическа партия следва най-трудното – коренна смяна и връщане съм същинските социалистически хрумвания и полезности, към обичайна политика на изложение и отбраняване на ползите на хората на труда против похищенията на капитала. А това може да стане единствено посредством коренна програмна, уставна, организационна и кадрова смяна, цялостно възобновяване на управителните и координационни органи на национално и регионално ниво, образуване на обединен фронт на същинските леви сили за превъзмогване на демографската и социално-икономическата злополука на България.

Сега алтернативата е, откакто Българска социалистическа партия доближи дъното на политическото тресавище, в което я потопиха, да продължи да копае това дъно или мощно да се оттласне от него посредством мощна лява социалистическа политика и нови същински социалистически (не социал-либерални и и/или неолиберални) управителни фрагменти, по този начин мощно да се оттласне от дъното, че да излети от блатото на чист нов шир на деяние.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР