Премиерът в оставка Кирил Петков, министърът на енергетиката в оставка

...
Премиерът в оставка Кирил Петков, министърът на енергетиката в оставка
Коментари Харесай

Временната комисия за Южен поток, Балкански поток и IGB ще изслуша премиерът в оставка, министъра на енергетиката в оставка, шефове на БЕХ и Ай Си Джи Би

Премиерът в оставка Кирил Петков, министърът на енергетиката в оставка Александър Николов, изпълнителните шефове на " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз ", както и изпълнителният шеф на плановата компания " Ай Си Джи Би " ще бъдат изслушани на идващото съвещание на краткотрайната комисия към Народното събрание за определяне на обстоятелства и условия по отношение на газопроводи за транспорт на природен газ от Руската федерация - " Южен поток " и " Балкански поток " и аргументите за закъснение на плана IGB (Междусистемна газова връзка Гърция - България). Комисията взе това решение още на първото си съвещание в четвъртък. Предложението беше направено от представителите на ГЕРБ Жечо Станков и Теменужка Петкова и на процедура срещна поддръжката и на останалите участници във краткотрайната комисия. Преди това Петкова предложи да бъдат изискани всички документи за реализиране на газопровода IGB от 2009 година до момента. Бившият енергиен министър напомни, че в БЕХ един от заместниците дава отговор особено за този газопровод и е редно също да бъде изслушан представител на холдинга. Петкова сложи въпроса за документите от момента на отпущането на 45 млн. евро от Европа, в това число и цялата преписка с Европейската комисия, както и тези, свързани с подписването на контракта сред " Булгаргаз " и азерската компания " СОКАР ". Става въпрос и за цялата документи и всичко обвързвано с пазарните проби. Както се изрази тя, добре е да се разбере какво се е случило след май 2021 година и за какво строителството на интерконектора се е забавило. Петкова уточни като значима и документите от КЕВР, поради узаконяването на „ Ай Си Джи Би “, както и дали газопроводът към този момент има акт 15 и акт 16.
Важно е също по този начин да се разбере по кое време са били подготвени газопроводите TAP и TANAP, както и входната точка Неа Месемврия, уточни още Петкова. По отношение на плана " Балкански поток " Петкова сподели, че е добре да се изиска цялата документи от 2017 година от " Булгартрансгаз ". Според нея е добре от КЕВР за се изискат ценовите решения и документите, които демонстрират нормата на възвръщаемост. Хубаво е да стане ясно и какви доходи са осъществени досега, сподели още Петкова. Що се отнася до газопровода " Южен поток " някогашният енергиен министър уточни, че би трябвало да се изискат документи от Български енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на енергетиката за наличните активи и дали и по какъв начин те са били оползотворени за строителството на " Балкански поток ". Драгомир Стойнев от ПГ на " Българска социалистическа партия на България " от своя страна уточни, че е добре за " Южен поток " да се разбере по какъв начин и кой е взел решението за прекъсването на плана. Искра Михайлова от ПГ на партия " Възраждане " пожела документите за " Южен поток " да бъдат изискани от по-ранен интервал – от 2008 г. Станислав Анастасов от ПГ на " Движение за права и свободи " изиска за " Южен поток " и " Балкански поток " да се изиска лист с всички компании реализатори и подизпълнители и по-късно да се изиска от ДАНС да дадат информация за крайните притежатели. Пламен Абровски от „ ИТН “ напомни, че в предходните два Народното събрание в комисията по проверките също са изисквани огромна част от препоръчаните документи и предложи първо да се види в архива каква част от документите са разполагаем.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР