Премиерът в оставка Борисов, министри и част от туристическия бранш

...
Премиерът в оставка Борисов, министри и част от туристическия бранш
Коментари Харесай

На прага на летния сезон: Как ще се влиза в страната и при какви условия ще се приемат туристи

Премиерът в оставка Борисов, министри и част от туристическия отрасъл разискаха ограничения за идния летен сезон.

Освен удължение на изключителната епидемиологична конюнктура в страната се обмислят и три вероятни разновидността за влизане на туристи в страната ни:

Първият е с имунизационен документ, който да демонстрира, че човек има сложена ваксина, приета от СЗО. Тя би трябвало да бъде приключена, т.е. 14 след слагане на втора доза. Ако е еднократна - след първата.

Вторият вид за влизане у нас е с негативен ПСР тест или с бърз антигенен тест, който е в лист, одобрен от Европейски Съюз за проби с най-висока надеждност.

Третият вид е съществуване на документ за преболедуване през последните 6 месеца. Очаква се разновидностите да бъдат регламентирани в заповед, която да бъде издадена на следващия ден. След като тя влезе в действие, всеки, който има някой от тези документи, ще влиза в страната ни без да предстои на карантина или да би трябвало да прави ПСР тест при влизането в България.

Страната ни има подготвеност да даде началото на летния туристически сезон. Според сектора страната ни има потребност от реклама, с цел да стане ясно, че България е безвредна дестинация. Министърът на туризма в оставка съобщи, че сега се организира нападателна реклама.

" Ние стартираме акция за лято безвредно 2021. В момента всичко е заредено в обществените канали, в това число и на нашите съседи на балканските страни, на предпочитаните пазари ", сподели министърът на туризма в оставка Марияна Николова.

Премиерът в оставка Бойко Борисов видя добър знак в това, че Руското министерство на туризма е наградило нашия вицепремиер. И добави:

" Да, ние не им желаеме шпионите, само че туристите им са добре пристигнали и ние ще създадем всичко допустимо те да се усещат прелестно в България ", сподели министър-председателят в оставка Борисов.

За да по-спокоен и по-сигурен летен сезон стартира и имунизацията на туристическия отрасъл, стана ясно от думите на Костадин Ангелов.

" Вече стартирахме с представители в област Варна, приготвяме област Бургас. Всички, които са подали заявки да бъдат имунизирани, ще бъдат имунизирани от началото на май, с цел да могат всички да работят умерено и в хотелите, и по Черноморието, и в страната ", сподели министърът на опазването на здравето в оставка проф. Костадин Ангелов.

Засега заповедта, която се чака, планува единствено три вероятни разновидността за влизане в страната ни. Само тест, показващ съществуване на антитела, няма да е задоволителен.

" Има много огромно многообразие в технологията на произвеждане, в индикаторите, по този начин е доста мъчно някой на границата да прави преценка това, което вие показвате какъв медицински смисъл има. Никоя страна не го е въвела, нямаме желание и ние да го вършим ", сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Според представители на сектора това, че заповедта няма да важи за съответни страни, значи, че се чака удобен сезон.

" Утрояване на туристите от Израел, удвояване на туристите от Англия, удвояване на туристи от Европейски Съюз и Русия по отношение на предходната година. Т.е. в случай че към този момент приказваме с цифри - в случай че предходната година за май -декември сме имали 4 млн и 300 хиляди чужденци, влезнали в страната, ние към този момент планираме над 9 млн. до края на годината да влязат в страната, което след себе си води голям стопански резултат ", сподели ръководителят на конфедерацията на българския туристически бизнес Румен Драганов.

" Ние си загубихме живия капитал, нашите чиновници. Това е най-ценният капитал на всяка една компания, тъй че за нас е супер значимо и доста значимо ние да стартираме да стартираме. Надявам се тази година да осъществяваме сезон ", сподели ръководителят на обединяване " Бъдеще за туризма " Павлина Илиева.

Освен нова заповед на следващия ден се чака и предложение за сформиране на нов пандемичен проект. То ще бъде разисквано на здравната комисия в Народното събрание.

" Хората ще могат да видят по кое време и какво следва, в случай че имаме тази предвидимост, това е добре и за бизнеса, и за хората, и за учебните заведения. Това е добре и за културата ", сподели ръководителят на Комисията по опазване на здравето доктор Александър Симидчиев.

Макар в началото критериите да не са доста точни, с времето това ще се трансформира, съобщи още доктор Симидчиев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР