Премиерът Шиндзо Абе постави рекорд днес, като стана най-дълго управлявалия

...
Премиерът Шиндзо Абе постави рекорд днес, като стана най-дълго управлявалия
Коментари Харесай

Шиндзо Абе е най-дълго управлявалият политически лидер на Япония

Премиерът Шиндзо Абе сложи връх през днешния ден, като стана най-дълго управлявалия политически водач в историята на Япония. Той означи 2887-ия си ден като министър председател на страната, изпреварвайки Таро Кацура - политик от началото на 20-и век, съобщи Асошиейтед прес.

Абе обаче към момента не е постигнал една от основните си цели - да промени пацифистката конституция на Япония.

" Ден след ден поставям старания за реализирането на политическите задължения, които съм поел, и точно по тази причина съм тук да отбележа този ден, сподели Абе пред кореспонденти в столицата, представен от Българска телеграфна агенция.

След разочароващия си къс първи мандат през 2006-2007 година Абе стана още веднъж министър председател през 2012 година и от този момент до момента съумя да укрепи отбранителната роля на въоръжените сили, само че към момента не е съумял да промени конституцията, с цел да може страната да има пълноценна войска. Абе и неговите дясноориентирани поддръжници от дълго време считат за отживяла времето си конституцията, отричаща войната, която бе наложена от Съединени американски щати след разгрома на Япония през Втората международна война и унизителната американска окупация.

Сега той се надява да успее да прокара съответната конституционна корекция, преди да изтече третият му мандат през септември 2021 година Пречка пред неговите старания е неналичието на поддръжка измежду обществото, което е загрижено повече за стопанската система и обществената сигурност. Абе се нуждае от болшинство от две трети в двете камари на Народното събрание плюс болшинство в народен референдум, с цел да направи каквато и да е смяна в конституцията, показва АП. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР