Премиерът Николай Денков призова министрите си да направят своеобразна ревизия

...
Премиерът Николай Денков призова министрите си да направят своеобразна ревизия
Коментари Харесай

Премиерът изиска министрите да проверят за раздути разходи, направени от служебната власт

Премиерът Николай Денков прикани министрите си да създадат самобитна проверка на служебната власт като ревизират за раздути разноски и затлачени процедури, които могат да доведат до финансови вреди. Той настоя бързо да се излъчат заместител министри и всички ведомства да спомагат на финансовия министър Асен Василев по правенето на бюджета.
" В медиите излязоха няколко информации за раздадени от служебното държавно управление средства в огромни размери, без да е задоволително ясно дали са ориентирани оправдано. Също по информация от медиите има забавени процедури в някои министерства. Не знам дали е вярна, само че би трябвало да се ревизира. Молбата ми е да намерите време и да ревизирате какви огромни разноски са направени в министерствата през последните няколко седмици и месеци, както и дали има забавени процедури, всяко закъснение може да коства скъпо на бюджета на страната в края на програмния интервал, който завършва през 2023 година ", аргументира се Николай Денков.
Преди броени дни Mediapool заяви, че безусловно в последните си часове служебното държавно управление е разпределило 4 милиарда лв. за ремонта на пътищата през идващите 4 години. Бързането става на фона на на практика прекратените през последните две години пътни поправки и над 20 000 километра републикански пътища останали без поддръжка заради липса на възлагания от страна на организация " Пътна инфраструктура " (АПИ). Реално тези 4 милиарда лева са разпределени за 3 дни.
По-късно пред бТВ някогашният длъжностен министър председател Гълъб Донев също разяснява проблема, прехвърляйки към някогашния си строителен министър Иван Шишков. " Имате телефона на някогашния министър Шишков, в този момент проектант, поканете го. Той с удоволствие ще изясни какво е направено....За първи път служебното държавно управление организира публични поръчки по пътното строителство, ремонта, поддръжката, зимното разчистване, сподели Донев по бТВ.
Той уточни, че сега те са на заключителен стадий и няма нито един подписан контракт.
В сряда Mediapool в собствен разбор описа за тотално забавена процедура, която не разрешава на над 60 000 фермери в България да аплайват за евросубсидии от към 1.5 милиарда лева за земя. Вероятно това е една от затлачените процедури, която упорства да се ревизира и новия министър председател Николай Денков.
Срокът за кандидатстване към този момент е удължаван от служебната власт няколко пъти, само че системата към момента не работи. За последно, преди 5 дни, бе продължен за следващ път - до 30 юни. Буксуват и други подпомагания в земеделието като безусловно се рискува усвояването на милиарди.

Действайте експедитивно

" Моля ви да действате експедитивно и уверено в осъществяването на дилемите. Никой няма да ни даде 100 дни ", сподели още на първото си съвещание акад. Николай Денков. Той подчертава, че всички министри би трябвало да спомагат на Асен Василев за бързото правене на бюджет.

" Молбата ми е, дружно с специалистите и народните представители в Народното събрание, да подготвим документа, който оттук насетне ще бъде нашия план-график, по който би трябвало да работим редовно и настойчиво ", сподели Денков.

Друга задача е окомплектоването на кабинетите по министерства, добави министър председателят.

“На добър час, аз съм сигурен, че можем да успеем, стига да работим като екип ”, заключи министър председателят./Mediapool
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР