Премиерът Николай Денков назначи първите заместник-министри в новото правителство. Това

...
Премиерът Николай Денков назначи първите заместник-министри в новото правителство. Това
Коментари Харесай

Кадри от МВР, Харвард и офицери. Кои са новите заместник-министри в кабинета на Денков

Премиерът Николай Денков назначи първите заместник-министри в новото държавно управление. Това стана ясно от няколко известия на държавната пресслужба в първите дни след встъпването в служба на кабинета. Сред новите зам.-министри има такива, заемали същите длъжности при държавното управление на Кирил Петков, както един кадър от държавните управления на Бойко Борисов.

Новите назначения идват, откакто в последния си ден на поста служебният министър председател заместник-министрите от кабинета си. При приемането на властта Денков изрази недоумението си от решението и сподели, че то „ явно не оказва помощ да имаме последователност както по цели, по този начин и във връзка с ежедневните действия “.
Кадри от кабинета „ Петков “
В четвъртък Денков назначи за заместник-министър на образованието и науката Мариета Георгиева , която заемаше същия пост при ръководството на кабинета „ Петков “ през 2022 година
 Мариета Георгиева
В формалната ѝ биография се показва, че повече от 20 години е директорка на Професионална гимназия „ Проф. доктор Асен Златаров “ във Видин. От 2012 до 2015 година е работила като народен специалист по Европейската рекомендация за трансфер на заеми в професионалното обучение и образование (ECVET) към Центъра за развиване на човешките запаси. По обучение е машинен инженер с тапия от Техническия университет в София, приключила е също математика и информатика в СУ „ Св. Климент Охридски “ и магистратура по учебен мениджмънт от ЮЗУ „ Неофит Рилски “.

За зам.-министър на вътрешните работи в сряда беше назначен Стоян Темелакиев , който заемаше същия пост в държавното управление на Кирил Петков през 2022 година
 Стоян Темелакиев
Според биографичната му информация кариерата на Темелакиев е минала напълно в системата на Министерство на вътрешните работи. От 2007 година до 2013 година е работил в структурата на ГДБОП, а от 2013 до 2015 година е бил шеф отдел в Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС). В интервала от 2015 до 2020 година е заемал длъжността заместник-директор на ГДБОП, а от 2020 година е бил заместител основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Завършил е право в ЮЗУ „ Неофит Рилски “.

Полковник о.з. Станимир Георгиев е назначен за заместник-министър на защитата. Той също е заемал същата служба в държавното управление на Кирил Петков.

Георгиев е дълготраен чиновник на Министерството на защитата, се показва в биографията му. Работил е в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа – AFNORH, Брунсум, Нидерландия. Бил е консултант в непрекъснатата делегация на България в НАТО. В Главната квартира на НАТО в Брюксел е служил като щабен офицер по развиване на отбранителните. Георгиев е приключил ВВВУ „ Георги Бенковски “ и има магистърска степен по военно дело във Военна академия „ Г. С. Раковски “. Карал е курсове в Съединени американски щати, Франция, Германия и в Колежа по защита на НАТО в Рим.

В четвъртък Денков назначи за зам.-министър на финансите Георги Клисурски . Той до момента не е заемал тази служба, само че има опит в държавна конструкция - от август 2022 година до март 2023 година е ръководител на Съвета на шефовете на „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД - държавното сдружение за незабавна помощ по въздух с хеликоптер.

По времето на кабинета на Кирил Петков Клисурски е бил консултант на вицепремиера по европейските фондове и министър на финансите Асен Василев, на който в този момент ще бъде заместител.
 Георги Клисурски (в средата)
Клисурски има опит като съветник в областта на сливането и придобиването на компании. Работил е като управител в световната финансова платформа за онлайн заплащания PayPal. Завършил е „ Публична администрация “ в Харвардския университет в Съединени американски щати има и магистърска степен „ Бизнес администрация “ от бизнес учебното заведение Уортън в Университета на Пенсилвания.
Кадър от кабинета „ Борисов “
За зам.-министър на защитата е назначен и Атанас Запрянов . Той е заемал поста във второто и третото държавно управление на Бойко Борисов - от юли 2016 година до януари 2017 година и от май 2017 година до април 2021 година

Запрянов е заемал командни и щабни длъжности в Свързочни войски на Българската войска. Бил е шеф на Военна академия „ Г. С. Раковски ”, заместник-началник на Генералния щаб на българската войска по ресурсите и представител на началника на Генералния щаб на българската войска във военните комитети на НАТО и Европейски Съюз.

Предстои министър председателят Николай Денков да назначи и други зам.-министри, с които да попълни политическите кабинети на новите министри. Това беше сложено от министър-председателя като предпочитана задача пред кабинета.

Новият кабинет към този момент назначи управления на (АПИ), (НАП) и Новите ръководители или са заемали същите длъжности при държавното управление на Кирил Петков, или са заемали други обществени длъжности по време на ръководството му.

Новото държавно управление с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и двама депутати от Движение за права и свободи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР