Премиерът на Япония Йошихиде Суга се извини днес след оставката

...
Премиерът на Япония Йошихиде Суга се извини днес след оставката
Коментари Харесай

Скандал с луксозна вечеря разклати върховете на властта в Япония

Премиерът на Япония Йошихиде Суга се извини през днешния ден след оставката на своя основна говорителка, която дружно с други висши служители бе порицана за наличието си на скъпа вечеря, платена от сина на Суга, съобщи Ройтерс.

Макико Ямада, прессекретар на държавно управление, изпрати оставката си от болничното заведение, където бе настанена заради влошено здраве. Администрацията на Суга и 60-годишната говорителка бяха подложени на обществени рецензии, откакто списание заяви предишния месец, че синът на премиера Сейго Суга, президент на компания, продуцираща телевизионни стратегии за сателитен канал, е платил за първокласна вечеря на висши бюрократи. Японският закон за етиката на държавните чиновници не разрешава те да получават дарове или безвъзмездни занимания от компании или лица, които може да бъдат възприети като търсене на облаги.

" Много скърбя, че член на моето семейство е бил забъркан в държание, вследствие на което държавни чиновници са нарушили етичния закон, и надълбоко се оправдавам на жителите ", сподели Суга пред Народното събрание. Той изрази дълбокото си страдание, че случилото се е раздрусало доверието на обществото към неговото държавно управление.

Според японски медии сметката от въпросната вечеря е възлязла на 74 203 йени (696 долара) на човек. Заради постъпването в болница някогашната към този момент държавна говорителка Ямада не се е явила през днешния ден на съвещание на парламентарна комисия, с цел да даде пояснения за друга вечеря със Сейго Суга през 2019 година, когато е работела в министерството на вътрешните работи и връзките.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР