Премиерът на Унгария Виктор Орбан оттегли депутатите на своята партия

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан оттегли депутатите на своята партия
Коментари Харесай

Виктор Орбан оттегли депутатите си от ЕНП в Европарламента

Премиерът на Унгария Виктор Орбан отдръпна депутатите на своята партия Фидес от парламентарната група на Европейската национална партия в Европарламента, предадоха интернационалните организации. Решението идва заради повишен напън от Брюксел против унгарското държавно управление.

Решението идва и вследствие на това, че Европейската национална партия забрани на 12-те депутата на Фидез да се изричат от името на европартията.

В ЕНП са също по този начин представители на ръководещата немска партия на Християндемократите, както и на българската ГЕРБ. Без 12-те члена на Фидез ЕНП ще има 175 депутата и продължава да бъде най-голямата партия в Екологичен потенциал, който има общо 705 депутата.

Европейски Съюз подлага на критика Орбан за все по-силния надзор, който унгарското държавно управление реализира над правосъдната система, медиите, академичната среда и неправителствените организации. Орбан от своя страна отхвърля рецензиите и отхвърля да промени методите си.

“Доволен съм да видя това развиване, извънредно време беше партията на Орбан да се отдръпна от главната политическа групировка в Европарламента “, разяснява румънския евродепутат Дачиан  Циолос, който е ръководител на демократичната политическа група „ Обнови Европа “ в Европарламента, правоприемник на групата АЛДЕ.

Зелените дефинираха новините като от дълго време предстоящи. Твърде дълго ЕНП осигуряваше политическо прикритие за унгарското държавно управление, прибавиха от тази парламентарна мощ.

Вероятно е обаче отдръпналите се да се причислят към групата на Европейските консерватори и реформисти, което пък ще я изравни с тази на Зелените/Европейски свободен Алианс и по този начин двете ще разделят 5-ото място в Европарламента, показва БНР.

От две години участието на ФИДЕС в партията е замразено. Нейните депутати обаче продължаваха да бъдат членове на най-голямата политическа мощ в Европейския парламент.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР