Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви в събота, че ново

...
Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви в събота, че ново
Коментари Харесай

Анкара убедена: Президентската система ще направи Турция по-силна държава

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм съобщи в събота, че ново държавно управление, отпред с президент, ще укрепи политическата система на страната , съобщи Анадолската организация, представена от " Фокус ".
„ С президентската система на държавното управление, ние вършим нова стъпка към усилването на политическата ни система “, съобщи Йълдъръм в Анкара. Турският министър председател сподели, че след провеждането на изтеглените за 24 юни президентски избори, новата система, която ще има мощен турски парламент и мощна изпълнителна власт, ще влезе незабавно в действие.
напомня, че през април 2017 година в Турция се организира референдум, в който гласоподавателите бяха запитани дали желаят страната да премине от парламентарно към президентско ръководство. Желаещите смяна в системата завоюваха допитването с 51,3% против 48,7%.
Според признатите промени, броят на депутатите в Народното събрание ще се усили до 600 души от 550, а президентските и парламентарните избори ще се организират на всеки пет години. Освен това президентите ще могат да запазят връзките със своята политическа партия. Премахва се и постът на министър-председателя.



Междувременно президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган съобщи, че Турция желае да реализира търговски оборот от един трилион $ и БВП от два трилиона $.
" Трябва да удвоим настоящия напредък на Турция, с цел да реализираме задачите си за 2023 година, когато турската република ще стане на 100 години ", сподели Ердоган по време на мероприятие за външните стопански връзки на Анкара в Истанбул, представен от турския всекидневник Yeni Safak.
Турският президент е на мнение, че, с цел да отговори на провокациите в икономическото си развиване, страната би трябвало да развива високи технологии и да понижи вноса на високотехнологични артикули. „ Това е замисълът зад необятен набор от ходове, като построяването на АЕЦ „ Аккую “, производството на турски автомобил, развиването на военно-промишления комплекс, вложенията във възобновима сила “, добави Ердоган.
Той означи, че паралелно с икономическия напредък на Турция се усилват и вложенията ѝ на световно равнище и съобщи, че някои хора се пробват да употребяват режимът на изключително състояние, с цел да демотивират вложителите .


„ За Бога, до в този момент употребявано ли е изключителното състояние за нещо друго, с изключение на битка с тероризма “, попита Ердоган, като увери, че то не вреди на битката за народна власт, правата и свободите на жителите. „ То вреди единствено на терористични групировки като ПКК (Работническата партия на Кюрдистан - бел. ред.), „ Ислямска страна “ и ФЕТО (Терористичната формация на Фетхуллах Гюлен, както я назовават турските управляващи - бел. ред.) и на никой различен “, акцентира турският президент.
Yeni Safak напомня, че в сряда, по предложение на министър-председателя Бинали Йълдъръм, турският парламент удължи изключителното състояние в страната за седми път. Анкара предприе тази мярка за първи път на 20 юли 2016 година след несполучливия опит за държавен прелом, проведен, съгласно турските управляващи, от организацията на ислямския просветител Гюлен, който от години живее в Съединени американски щати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР