Премиерът на Северна Македония Зоран Заев оповести 15 ключови мерки

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев оповести 15 ключови мерки
Коментари Харесай

Македония дава по 2 минимални заплати за април и май на работниците в частния сектор и още куп облекчения


Премиерът на Северна Македония Зоран Заев оповести 15 основни ограничения за подкрепяне на жителите и бизнеса в изискванията на пандемията от коронавирусна зараза, съобщи МИА.

Мерките са на обща стойност към 200 милиона евро.

“Всички тези ограничения са на постоянна основа, с финансов проект за тяхното осъществяване ”, добави министър председателят.

1. Всеки служащ в частна компания, наранена от рецесията, ще получи по една минимална работна заплата за месеците април и май. Работниците ще получат по 14 500 денара (около 461 лева – бел.ред.). Компаниите ще заплащат лични вноски за заплати, както и налог върху приходите на физическите лица. Държавата чака работодателите да изплатят повече средства на служащите си, само че това е пожелателно.

Сред подмярка на тази точка са включени забрани фирмите да си разпределят дивиденти и бонуси в изискванията на рецесия, като тази мярка ще важи най-малко до края на 2020 година

Основна цел на страната е служащите да запазят работните си места.

2. Всеки жител, останал без работа заради рецесията, ще получава месечна парична помощ в размер на половината от до момента получаваната заплата. За база на пресмятане ще се взима поради приходът на служащия за последните 24 месеца.

3. Намаляват се заплатите на всички държавни чиновници, началници, ръководители, както и други длъжностни лица в държавната администрация, които в изискванията на рецесия ще получават единствено минималната работна заплата. Става въпрос за депутати, министър председателят, вицепремиерите, министрите, кметовете, шефове на държавни и общински сдружения, съдии, прокурори и общински съветници, които ще получават минимална заплата в размер на 14 500 денара.

4. Служителите в обществения бранш, обществената администрация на държавно и локално ниво ще получат минимална чиста заплата от 14 500 денара за месеците април и май.

Тази мярка няма да бъде прилагана за лекари, медицински и спомагателен личен състав, полицейски чиновници и бойци, както и други лица в сектора, които интензивно се борят против разпространяването на вируса.

5. Прекратява се заплащането на президенти, общински съветници, шефове на общински и държавни сдружения и други обществени институции, когато те вземат участие в спомагателни комисии, сформирани от изпълнителната или локалната власт. Сега не е времето да се печели, добави министър председателят.

6. 7000 денара на домакинство за лица без работа или лица, които са били част от сивата стопанска система. На тези хора ще бъде обезпечен и улеснен достъп до системите за обществена отбрана през април и май. (7000 денара са към 222 лева – бел.ред.). За по-голяма отбрана на по-бедните, страната ще им изплати енергийни надбавки за април и май.

7. Законът за правоприлагането се приключва до края на юни – правосъдните реализатори ще бъдат задължени да спрат предприемането на каквито и да е дейности по насилственото осъществяване.

8. Разсрочване на заеми – банките са задължени да отсрочат всички заеми на жители и компании, наранени от рецесията, за три месеца. Това значи, че априлският заем на вноска ще бъде изплатен през юли.

 9. Наемателите на жилища за обществено слаби са освободени от заплащането на наем, а в случай че са закупили жилищата – освободени са от заплащането на лизинговите вноски по заема си. Правителството предлага и на наемодателите на пазарен принцип да създадат същото и да отсрочат наемите на своите наематели.

10. Допълнителни безлихвени заеми за компании в размер на 6 милиона евро – банката за развиване в Северна Македония, с изключение на 5,7 милиона евро, ще издаде спомагателни 6 милиона евро безлихвени заеми на фирмите при към този момент оповестените условия, а лихвите ще бъдат покрити от държавното управление.

11. Нови 50 милиона евро евтини заеми посредством търговски банки – в допълнение Банката за развиване в Северна Македония ще стартира 50 милиона евро на евтини заеми посредством търговски банки в размер от 3 000 до 90 000 евро с обща рента не по-висока от 1%. Ако лихвеният % скочи до 1.5%, то страната ще покрие разликата от 0.5%.

12. Закон ще забрани на фирмите да банкрутират по време на кризата – без значение дали настояването за банкрут е заведено от заемодател, банка или от самата компания, банкрутът ще бъде неразрешен по време на рецесията.

13. Помощ за медийни служащи и медии – всички чиновници, ангажирани в медия, ще получат по една минимална работна заплата в допълнение към възнагражденията си през април и май.

14. Помощ за спортисти и художници – всички спортисти, ангажирани със спортни асоциации и клубове, ще бъдат подкрепени с 14 500 денара през април и май. 141 художника на свободна процедура ще получат минимална заплата за април и май.

15. По-голяма опция за пенсионери, хора с увреждания и бременни жени – позволява се на възрастни хора, лица с увреждания и бременни дами да пазарят на мира в питателните магазини и аптеки във времето от 7.00 до 9.00 всяка заран.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР