Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че очаква България

...
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че очаква България
Коментари Харесай

Заев поиска България да признае, че...

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев сподели, че чака България да прегледа въпроса и да признае македонския език, предава скопската медия A1 On.

Тази позиция идва откакто Българската академия на науките съобщи, че македонската харта на езика, съдържа неправилни и неприемливи позиции, които вредят на връзките сред двете прилежащи страни. Хартата беше призната по-рано от Академията за просвета и изкуство на Северна Македония.

„ В съглашението с България деликатно са записани двата народа въз основа на въпросите за идентичността, само че е подписано на македонски и български език в сходство с конституциите на страните.

Това ясно демонстрира, че България не е наясно с признаването на нашия македонски език. Това е въпрос, който би трябвало да разгадаем посредством използването на съглашението “, сподели Заев.

Заев счита, че не може да скъса всички връзки с България, наблягайки, че не е подобен политик.

„ Ако те са европейци, в случай че ние отстояваме европейската народна власт, полезности и права, дано да се заемем с този въпрос час по-скоро. Мога толкоз бързо да кажа „ свърши, дотук е всичко “, само че не съм подобен политик. Това не е политиката, която повеждам. Чрез политиката на другарството ще намерим решения.

Но ние сме македонци, които приказват македонски. Със сигурност сме мултиетническа страна. Очаквам този въпрос да бъде решен от другарска България (…) дружно с други въпроси “, добави Заев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР