Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви след участието

...
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви след участието
Коментари Харесай

В Северна Македония питат: Възможен ли е договор със служебно правителство?

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев съобщи след присъединяване си на срещата на върха на НАТО в Брюксел, че не чака на срещата на върха на Европейския съюз на 22 юни да се решат противоречивите въпроси с България, на първо място поради служебното държавно управление в София и неналичието на парламент. Но той има вяра, че може да се реализира някакъв контракт и изводи, които по-късно да бъдат признати от бъдещото българско държавно управление, написа „ Слободен щемпел “, съобщи организация " Фокус ".

„ Имам възприятието, че казусът няма да бъде решен на 22 юни, България има служебно държавно управление и няма парламент, само че не е невероятно. Казвам това, с цел да не покачвам упованията на жителите, само че имам отговорност да кажа, че е наш дълг е да създадем всичко и по опция да създадем и сключим съглашение, което да бъде утвърдено от нас и бъдещото българско държавно управление и Народното събрание. Важно е българската страна да не оспорва достоверността, потвърждението и съществуването на македонския език и еднаквост и тази тематика не се разисква “, съобщи Заев във вторник.

Срещата с Радев е била потребна

Премиерът на югозападната ни съседка изясни, че на срещите в София ще бъдат разисквани няколко тематики - пътната карта, т.е. проектът за деяние за секторно съдействие, интензивността на съвещанията на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси и, както той сподели, креативната част на португалското предложение за превъзмогване на разногласието.

„ Срещата с Радев беше доста значима, като продължение на срещата, която той имаше с президента Стево Пендаровски. Продължаваме да дефинираме в елементи грижата за значимите неща за Северна Македония от португалското предложение и дефинираме „ пътната карта “, т.е. дефинираме динамичността, изразена в месеци и години за секторното съдействие за железниците, стопанската система, туризма, младежта, спорт, обучение... Говорим и за креативната част на португалското предложение, с цел да може другарска България най-сетне да ни даде „ пропуск “ за насрочване на първата междуправителствена конференция и началото на договарянията за участие посредством приемане на рамката за договаряния “, означи той. В изявление за МИА след срещата на върха на НАТО той сподели, че стъпката, която се чака на 22 юни, е, че няма несъгласие от София и че няма проект Б.

Посещението на Заев в София идва единствено дни преди съвещание на Съвета по общи въпроси, на която в Скопие чакат България да вдигне ветото си от предишна среща на върха през декември върху рамката за договаряния. Според държавната пресслужба на срещата в Брюксел българският президент Радев е удостоверил кардиналната и непрекъсната поддръжка на София за бъдещето на районен съд Македония в Европейски Съюз, както и упованията на България за пряк и деен политически разговор, посредством който ще бъдат позволени отворените въпроси. „ И Румен Радев, и Зоран Заев показаха позитивния знак в връзките сред двете страни, който държавните глави реализираха със взаимното си посещаване през май в Рим и Ватикана “, обявиха от Скопие. В Брюксел външният министър Буяр Османи продължи да лобира за започване на договарянията сред РСМ и Европейски Съюз, а в Брюксел се срещна с холандския си сътрудник Сигрид Кааг, с който с изключение на провокациите пред сигурността разиска и европейското досие на югозападната ни съседка.

Министър Кааг акцентира, че Нидерландия поддържа португалското предложение за превъзмогване на казуса с България, а Османи приветства холандския „ непоколебим и обективен “ принцип, който „ доста оказва помощ за използването на европейската стратегия за промени и използването на европейските стандарти “. Очаква се през днешния ден Османи да рапортува за хода на диалозите с България на сесия на парламентарната комисия по външни работи. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че митингите ще приключат, в случай че Османи се яви пред депутатите и рапортува за наличието на Пътната карта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР