Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев е на посещение

...
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев е на посещение
Коментари Харесай

Радев след срещата със Заев: Надявам се на прагматичен подход с конкретни, устойчиви резултати

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев е на посещаване у нас. Акцент във визитата е задълбочаването на двустранния разговор и вероятността за реализиране на действителен прогрес в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония.

Заев организира диалог и с българския държавен глава Румен Радев, след който беше даден брифинг пред публицисти.

Република Северна Македония за нас е най-важната близка другарска страна. Затова се нуждаем от регулярни контакти, разговор и съдействие, акцентира президентът Румен Радев.

За страдание, през последните години тези връзки попаднаха в задънена улица, разговорът беше замразен, а това се отрази и на вашата вероятност за присъединение към Европейски Съюз, добави Радев.

Договорът за съдействие от 2017 година нямаше съответни обвързващи условия и периоди, и това даде опция за променливи решения и дейности, сподели още президентът на България.
Радев благодари на сътрудника си от Р Северна Македония Стево Пендаровски.

Съвместната ни аудиенция в Рим показва нашата взаимна воля и сигнал към всички наши жители за съдействие, другарство и съгласие. И аз съм окуражен, че този дух го виждам и на равнище държавно управление, изясни президентът Радев.

Ние сме длъжни да създадем по този начин, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще. За нас е доста значимо да имаме разговор и аз ви поздравявам за това, че вие сте тук за открит, градивен разговор, съобщи президентът Радев.

Надявам се на прагматичен метод с съответни, устойчиви резултати, които да доведат до започване на договаряния за присъединение на Р Северна Македония към Европейски Съюз и нашите младежи да градят дружно своето бъдеще.

Президентът изясни още, че България ще подари 50 000 ваксини на Р Северна Македония. Обмисля се и още една самодейност - младежи от западната ни съседка да дойдат на отмора у нас, изясни Радев.

От своя страна Зоран Заев съобщи, че взаимното посещаване на президентите на България и Република Северна Македония в Рим е дало обръщение към младите, че би трябвало да продължат дружно да работят, да поддържат другарството сред двата народа.

Той е безапелационен, че двете страни сами би трябвало да разрешат проблемите си.

" Имаме другари на всички места по света, които могат да оказват помощ, само че решението е да си помогнем сами. Убеден съм, че ще имаме триумф ", сподели той. Вече е изпратено посланието да бъдем другари, да сме близки, да не се ненавиждаме. Добрите връзки ще донесат положително и за двата народа.

Заев благодари за самодейността за доставка на ваксини на РСМ и за предлагането младежи от страната му да почиват в България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР