Премиерът на Полша призова днес Брюксел да ограничи количеството украинско

...
Премиерът на Полша призова днес Брюксел да ограничи количеството украинско
Коментари Харесай

Полша настоява ЕС да ограничи вноса на украинско зърно

Премиерът на Полша прикани през днешния ден Брюксел да ограничи количеството украинско зърно, което влиза в Европейския съюз, като съобщи, че то дестабилизира локалните пазари.

Украйна, която е един от най-големите експортьори на зърно в света, се оказа пред блокирани или лимитирани поради съветската инвазия обичайни черноморски пътища за експорт.

Оттогава Европейски Съюз разрешава на разкъсваната от войната страна да изнася зърно директно през блока за други страни.

Въпреки това, заради логистични проблеми, зърното се натрупва и намалява локалните цени, което кара полските фермери в цялата страна да стачкуват, заяви Агенция Франс Прес.

" Не бяхме съгласни - и към момента не сме, това зърно да попадне на полския или румънския пазар... и да дестабилизира локалните пазари ", съобщи пред кореспонденти полският министър-председател Матеуш Моравецки.

" Искаме от Европейската комисия да употребява всички (възможни) регулации, с цел да ограничи или блокира идването на украинското зърно в Полша като страна на последна дестинация ", добави той.

Полша разчита и на помощ от Европейски Съюз за препродажба на складираното зърно на други пазари.

" Бихме желали да се отървем изцяло от това зърно, защото всички наши хранилища са цялостни ", добави Моравецки.

Полският водач съобщи, че страните от неговия район ще изпратят писмо до Брюксел, в което ще призоват за " всички вероятни ограничения, в това число квоти и защитни мита ", които биха могли да лимитират вноса на украинско зърно. /БГНЕС

Варшава / Полша
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР