Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че Западните Балкани, включително

...
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че Западните Балкани, включително
Коментари Харесай

Марк Рюте: Ако Скопие не приеме френското предложение, ние ще подкрепим разделяне на Албания от Северна Македония

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте съобщи, че Западните Балкани, в това число Албания, работят интензивно за присъединение към Европейски съюз, съобщи АТА.

На взаимна конференция с албанския министър председател Еди Рама по време на визитата му в Нидерландия през вчерашния ден, Рюте съобщи, че Албания има цялостната поддръжка на Нидерландия в процеса на евроинтеграцията.

" На срещата на върха за Западните Балкани, която се състоя в Брюксел, Европейски Съюз удостовери своя ангажимент. Що се отнася до забележката на Еди Рама по-късно, мисля, че той беше прав - това не беше сполучлива среща. Ние би трябвало да създадем повече. Ние знаем, че страните от Западните Балкани, в това число Албания, работят интензивно за присъединение към Европейски Съюз и Албания има цялостната поддръжка на Нидерландия. Проблемът тук е със Северна Македония и с помощта на френските старания има нов миг в присъединителния развой, който визира и Албания, защото двете страни, най-малкото политически, са свързани. Ние поддържаме френското предложение за унищожаване на пречките, които блокират Северна Македония и Албания в присъединителния развой. Предложението предлага решение на всички оставащи безпокойства ", уточни Рюте.

Рюте съобщи, че Европейски Съюз ще продължи да поддържа Северна Македония в идващите стъпки, в случай че одобри френското предложение.

Нидерландският министър председател акцентира, че насрочването на дата за първата междуправителствена среща ще бъде премия за албанското държавно управление на Еди Рама и за осъществените от него промени.

" Също по този начин това ще бъде обективна премия за цялата работа, свършена от държавното управление на Еди Рама, и промените, които предприе, които аз видях с очите си по време на моето посещаване през ноември, когато бях в Тирана ", уточни той.

Рюте изрази оптимизъм, че Северна Македония ще одобри френското предложение и няма да се постанова делене на двете страни по пътя им към Европейски Съюз.

Все отново, в случай че това не се случи, т.е. в случай че Северна Македония отхвърли предлагането, акцентира Рюте, Албания ще има още по-голяма поддръжка от европейските страни по независимия си път към Европейски Съюз.

" Ако Северна Македония не одобри френското предложение, Албания ще има по-голяма поддръжка от другите страни да продължи по пътя сама, само че аз се надявам, че това няма да се наложи ", акцентира Рюте.

От своя страна Еди Рама оцени високо уговорката на Нидерландия и благодари на премиера Марк Рюте за насърчаването на процеса на присъединение към Европейски Съюз на Западните Балкани.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР